Нов метод за пълноцветен печат без мастило

1579
Нов метод за пълноцветен печат без мастило

Нов метод за пълноцветен печат с наноматериали бе представен в изследване на Университета за наука и технологии в Мисури. Учените описват техния подход за печат „без мастило” в последния брой на списание “Scientific Reports”.

За целта те възпроизвеждат логото на университета върху повърхност с мрежа в нанометри. Необходимо е да отбележим, че нанометърът е с размер от 1 милиардна част от метъра. Наноматериалите съответно са с големината на няколко атома.

 

печат без мастило

Повърхността за печат на изработената мостра се състои от няколко слепени слоя – два външни сребърни панела, разделени със силициев диоксид. Горният сребърен филм е с дебелина от 25 нанометра и върху него има пробити миниатюрни отвори. Долният слой е четири пъти по-дебел от горния – 100 нанометра. Между тях се намира силициевият диелектрик с дебелина от 45 нанометра.

 

печат без мастило нанотехнология

Работата при този метод става посредством електронен микроскоп. Ефектът с оцветяването се получава посредством взаимодействието на материалите и светлината, както и от размера на отворите в горния слой. За разлика от процеса на отпечатване при мастилено-струйни или лазерни устройства тук няма смесване на цветовете. Разликата в оцветяването идва единствено от различния размер на отворите върху тънкия метален слой. В статията си авторите отбелязват, че този процес гарантира „чисти цветове с висока яркост”. Учените смятат, че този тип печат може да се използва като защита от фалшификация и съхранение на информация.

Източник: www.sciencedaily.com
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/