Отпечатване на хартиени тест ленти за глюкомери чрез мастиленоструен принтер

2760
Отпечатване на хартиени тест ленти за глюкомери чрез мастиленоструен принтер
Spread the love

Ленти за глюкомери се предлагат на сравнително висока цена от фармацевтичните компании, но от стартъп компанията Accessible Diagnostics, представиха своето решение, наречено GlucoSense – нов вид тест лента, произведена от хартия, която е на много по-конкурентна цена, поради начина си на изработка.

inline_421_/images/2015/02/glucosens_paper_strip_1l0g.png inline_97_/images/2015/02/glucosense_strips_qk41.jpg

 

Тази информация бе оповестена в момент, когато разходите за лечение на диабет се повишават ежегодно, поради нарастващия брой новорегистрирани заболели. Това от своя страна води до увеличено търсене на тест ленти, но поради високите цени не всички нуждаещи се имат достъп до този жизнено важен тест.

 

inline_372_/images/2015/02/glucosens_illustration_i3q3.png

Главният технически директор на стартъп компанията е 24-годишната Kayla Gainey, на която била поставена диагноза за диабет тип 1, когато била на 2 годинки. Тя се включва в проекта след разговор със свой преподавател от Университета в Южна Каролина. Главната им идея е да спомагнат за създаването на нов модел, достъпни тест ленти за болните от диабет в Танзания. Оказва се, че много често тест лентите са несъвместими с уредите за измерване на нивата на кръвната захар. Така се заражда идеята за GlucoSense, чрез които се намаляват разходите за този консуматив с около 10 пъти. Освен самите ленти, авторите създават и модел на глюкомер, който може да работи с тях.

 

Самият глюкомер не е със сложно устройство и е бил проектиран, така че да може да бъде сглобен от налични в Танзания електронни компоненти. По-интересни са тест лентите, за които се използва мастиленоструен принтер. Вместо с мастило, се работи с три ензима, които се нанасят последователно така, че да образуват пътен покривен слой върху хартията. Благодарение на тях, при поставянето на кръвна проба се задейства биохимична реакция, чрез която може да се установи нивото на кръвната захар посредством нивата на преминала LED светлина при поставяне на тест лентата в глюкомера. Чрез този метод се променя и начинът на протичане на самият тест, тъй като използваните към момента фармацевтични ленти работят на принципа, че лентата се поставя в глюкомера и след това в края на лентата се поставя капка кръв. От Accessible Diagnostics твърдят, че представеният от тях метод гарантира по-голяма точност на резултатите, в сравнение с другите устройства, използвани към момента. Цената на тест лентите, отпечатани чрез мастиленоструен принтер е около 5 цента на брой, докато големите фармацевтични компании продават техните ленти за над 1 долар на брой.

Всичко обаче е в ръцете на регулаторите, които тепърва трябва да установят дали представените факти от Accessible Diagnostics отговарят на истината. Факт е, че подобен начин на производство може да осигури за кратък период от време достатъчен брой тест ленти за изследване в страни с недостиг или пък в домашни условия.

Видео: www.youtube.com

Източник: www.healthline.com
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Професионален опит: Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет. Предстои му да се дипломира и по втора специалност – Икономика. Мениджър Маркетинг и продажби в печатница Оптимап принт. Има над 10 годишен опит в сферата на офестовия печат и номерацията. Преди три години въвежда дигиталния печат в портфолиото на Оптимал принт и е отоговорен за развитието на продуктите и услугите, свързани с него. Списва фирмения блог на Оптимал принт и следи всички новости в областта на печата.

В свободното си време: спортува и списва личен блог по актуални обществено значими теми.