Очаква се мега сливане между UPM и Stora Enso

1946

Анализатори на шведска банка предвиждат неизбежно сливане между двете фирми.

Двете компания ще комбинират по-голяма част от дейността си за производство на хартия в Европа. Очаква се UPM да стане мажоритарен акционер в новото дружество с 65% дял. По този начин ще се създаде най-голямата в света компания за производство на хартия.

upm

Според доклад на Ройтерс, от миналата година, подобно сливане на производствените мощност ще подобри рентабилността, като в същото време ще помогне на новосформираната компания да се възползва от растежа на фирми, които са от различни области като тези от опаковките и етикетите.

И двете компании са със седалище в Хелзинки, но е възможно главната квартира на новосформираната компания да е в Аусбург, Германия.

UPM е декларирала продажби в световен мащаб от 10.4 милиарда евро през 2012 г., 67% от която е производство на хартия. Stora Enso са публикували информация  за продажби всветовен мащаб възлизащи на 10.8 милиарда евро за миналата година, 43% от които са отпроизводство на хартия.

Цената на акциите на UPM се е увеличила през последния месец и в момента е 10.85 евро. Stora Enso от своя страна е с цена на акциите 6,85 евро, с почти 30% ръст през тази година.

От UPM и Stora Enso са отказали да коментира слуховете за предстоящото сливане.

Източник: www.printweek.com

Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.