Очаква се приходите от 3D печат да нараснат до 35 милиарда долара през 2020

1393
Очаква се приходите от 3D печат да нараснат до 35 милиарда долара през 2020

Според данни на International Data Corporation (IDC) приходите от 3D печат в световен мащаб ще достигнат 35,4 милиарда американски долара през 2020. Това е повече от два пъти над прогнозата за 2016, която е за 15,9 милиарда и представлява ръст от 24.1% на годишна база за 2015-2020.

3D печат йода

 

3D принтерите и материали са отговорни за половината от приходите за периода на прогнозата. Очаква се и значителен ръст на софтуерът и свързаните услуги. Прогнозата е приходите от CAD софтуер и печат на части по заявка да нарастват с почти същите темпове като продажбата на машини и материали за петгодишния период. Ръстът в софтуера и чатите по заявка е резултат от бързо развиващото се приложение на 3D печата за производство на прототипи и детайли с високо ниво на персонализация.

Основните индустрии, които се очаква да генерират приходи за 3D печата през 2016 са автомобилния дизайн – бърз печат на прототипи (над 4 милиарда долара), авиационната индустрия и военно-промишления комплекс – основно чрез печат на части (на стойност почти 2,4 милиарда долара). Печата за цели на денталната медицина също се очаква да увеличи приходите си през тази година.

Нововъведенията в производството са водещата сила зад пазара на 3D печат. Предвид засиленото използване на технологията за производство на прототипи и части, не е изненада, че то ще продължи да е водещо в индустрията с 56% от приходите от 3D печат в световен мащаб през 2016.

Здравеопазването и професионалните услуги са втората и третата най-голяма индустрия в прогнозата за периода 2015-2020, а търговията на дребно се очаква да постигне най-голям ръст и да заеме четвъртото място. Междувременно, приходите от 3D за крайни потребители ще нараства с умерени темпове, защото пазарът вече е постигнал зрелост.
International Data Corporation (IDC) е първокласен доставчик на пазарна информация с над 1100 аналитика по целия свят. Компанията е основана през 1964, и е собственост на водещата технологична медия IDG.

Източник: Пресинформация на IDC
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.