Още подробности за нанографията на Бени Ланда

3214

Landa Corporation, компанията на основателя на Indigo, разкри някои детайли за нанографията, за която твърди, че е нова категория цифров печат, която съчетава нови мастила, нов печатен процес и гама от цифрови дигитални машини.

Бени Ланда

Технологията беше обявена за пръв път по-рано тази година. Компанията твърди, че тя ще промени играта за печата на рекламни материали, опаковки и за издателите. Водещият елемент на технологията е Landa NanoInk, мастило, което използва пигментни части с размер едва няколко десетки нанометра. За него се твърди, че осигурява „безпрецедентно“ качество на изображението.

Това е кулуминацията на десетгодишен процес на разработка. От компанията казаха, че нанографският печатен процес създава свръхпрецизни точки, съчетани с най-широката CMYK цветова гама, която в предлагал печатен процес досега. Според Landa новият печатен процес е подходящ за всякакви материали без допълнителна обработка. Такива са хартия, картон, вестникарска хартия, пластмаса и фолиа за опаковки.

Печатът с Landa NanoInk създава изображения, чиято дебелина е двойно по-малка от тези от офсетов печат. Тоест изразходваното мастило е по-малко, което според компанията ще доведе до най-ниската цена на отпечатък в цифровия печат.

Новата печатна технология на Ланда ще бъде демонстрирана на шест дигитални преси, включително с формат 700х500, 500х350 и 350х250. Това ще се случи на Drupa през май. Машините на компанията предлагат скорост на печат до 11 000 листа в час за производство на рекламни материали и опаковки. Печатните системи могат да печатат с до осем цвята, имат разделителна способност от 1 200 точки на инч и са „изключително екологични“, казаха от компанията.

Ще бъдат показани и ролни машини, предназначени за производство на различни издания и гъвкави опаковки. Скоростта им на печат е до 200 метра в минута, ширината варира между 520 и 1040 милиметра.

„За пръв път печатниците няма да има нужда да избират между гъвкавите и изгодни за малки тиражи цифрови машини и ниската цена на страница и висока производителност на офсета. Сега могат да имат и двете“, заяви Ланда. Той лично ще води презентации на щанда от 1 400 кв. м. на Landa Corporation на Drupa. Мотото им ще бъде „Нано. По-голямо, отколкото си мислите“.

Източник: landalabs.com, printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.