Пет безплатни софтуера за моделиране за 3D печат

4738
Пет безплатни софтуера за моделиране за 3D печат
Spread the love

3D принтерите могат да произвеждат предмети чрез компютърен дизайн или 3D сканиране, а някои от 3D софтуерните приложения за дизайн са на разположение безплатно. Ето някои софтуери за 3D моделиране, които можете да изтеглите свободно.

Google SketchUp
Google SketchUp е достъпна програма за 3D моделиране, която запазва някои от силните страни на тяхната „Pro“ версия. Безплатната версия Google SketchUp ви позволява да експортирате 3D модели към DAE и KMZ файлов формат, но ви дава възможност да запазите параметрите на вашия 3D модел и в по-известни формати като “screenshots” в BMP, JPG и TIF файлови формати. SketchUp също включва интегрирани инструменти за качване на съдържание в Google Earth и 3D Warehouse на Google. В рамките на програмата можете да настроите вашата перспектива, за да видите вашата скица от различни ъгли, а също така можете да поставяте етикет на моделите.

3DTin
3DTin е 3D приложение за моделиране на базата на браузър, което не се нуждае от инсталиране, но изисква всяка създадена 3D скица да бъде споделена в Creative Commons. С 3DTin можете да експортвате 3D проектите си в STL, OBJ и DAE файлови формати. 3DTin разполага с библиотека от шаблони и интуитивен интерфейс, както и уроци. Моделите се съхраняват в облака, така че можете да получите достъп и да ги споделите с всеки, като използвате уникален URL. За частно съхранение, трябва да се регистрирате и да платите вноска за членство.

Blender
Blender е свободно достъпно приложение за 3D моделиране. Blender обикновено се използва за създаване на анимационни филми, визуални ефекти, 3D отпечатани модели, интерактивни 3D приложения и видео игри. Когато става дума за 3D печат, функциите на Blender включват моделиране, текстуриране, скулптуриране и композиране. Blender използва свой собствен файлов формат, BLEND, но този тип файл може да бъде конвертиран в други файлови формати с друг софтуер.

 

inline_135_/images/2014/05/09_08_05_2014_mq0y.jpg
Снимка: Blender – свободна програма, която експортира файловете в собствен уникален формат

OpenSCAD
OpenSCAD е OpenGL приложение за 3D моделиране, което ви позволява да създадете твърди 3D CAD обекти. Вместо интерактивно моделиране, OpenSCAD представлява 3D компилатор. Приложението чете данни от скрипт и след това прави модел на базата на този скрипт. OpenSCAD използва техника, наречена Constructive Solid Geometry, създавайки сложна повърхност или предмет, с помощта на булеви оператори за комбиниране на обектите. OpenSCAD може също да извлича форми от AutoCAD DXF файлове. В по-голямата си част, резултатите от компютърните алгоритми на геометрията се превеждат в 3D STL файлове.

Tinkercad

Tinkercad е базирано на уеб браузър приложение за моделиране. Tinkercad използва WebGL за съхранение на вашите модели. Специално пригодена за лазерно рязане, Tinkercad предлага експортване на SVG файлове, както и импорта на големи 2D и 3D файлове. Tinkercad ще се интегрира директно с вашия 3D принтер, поддържа всички принтери на пазара, както и стандартните STL файлови формати. Tinkercad също така разполага с голям набор от уроци, които ще ви помогнат да започнете работа с приложението.

С наличните опции за безплатен софтуер за 3D печат не е нужно да сте много напреднали, за да започнете да печатате своите 3D обекти. Макар че тези опции са безплатни, повечето от тях предлагат и допълнителни, платени версии на софтуера си, с по-големи възможности за по-сериозна работа.

Източник: www.outputmagazine.com
Преведе: Мария Шабанска

Биографична информация