Печатна технология използва RGB вместо CMYK

2244
Печатна технология използва RGB вместо CMYK

Немската компания Siegwerk заедно с дългогодишният си партньор Merck KGaA разработиха нов вид печат, който предполага адитивно смесване на цветовете.

Печатна технология използва RGB, вместо CMYK

 

Адитивните цветове (RGB) обикновено се използват при електронните носители (всякакви екрани). Печатните материали от своя страна използват субтрактивно смесване на цветовете и CMYK пространството.

Всички са виждали дълбокия, наситен, черен цвят в дигиталните екрани, като и също толкова наситеният спектър на RGB цветовете, използвани там. Две приятелски компании вдъхновени от тези цветове създали новият вид печат. Основната разлика отличаваща методът е, че печатът се извършва не както до сега с CMYK цветове на бял носител, а с перлени RGB пигменти върху черен носител.

Специалните мастила са разработени от екипът на Siegwerk, които са използвали пигментите Merck KGaA.

„Като цяло възпроизвеждането на печатни материали с помощта на адитивните цветове не е пряко свързано с метода на печат“, обяснява Wolfram Gieseke, ръководител на R & D BU Tobacco, който е наблюдавал сътрудничеството на двете компании и е запознат с цялата технология. „Въпреки това идеята е идеална за приложение при дълбок печат, тъй като той предлага най-добри възможности за възпроизвеждането на изображения с перлените мастила. Новият метод може да бъде използван за много разнообразни решения от фирми с творчески възможности“, коментира също той.

Готови отпечатани материали са показани за първи път, като проект на сътрудничество, на щанда на Merck на изложението European Coating Show, което се проведе на 21-23 април 2015г. в Нюрнберг.

Източник: www.worldpressonline.com
Преведе: Радина Тамойкина