Печатът върху бутилки бавно променя правилата на играта

1645
Печатът върху бутилки бавно променя правилата на играта

Германската компания KHS се е заела да промени начинът, по който се поставят етикети на бутилките. Или, по-точно казано, се печатат етикети върху бутилките. Накратко KHS разработват първата система за директен дигитален печат върху PET бутилки.

Печатът върху бутилки

 

Целта на KHS е да замени лепенето на етикети върху пластмасовите бутилки с дигитален печатен процес. KHS не само са поели по нов път с технологията, но и са се справили с голяма пречка, пред която са изправени на европейския пазар. Рециклирането. Сега мастилата могат да се рециклират заедно с бутилката, което гарантира минимален ефект върху околната среда.
KHS GmbH са инвестирали осем години в решаване на проблемите, свързани с директния печат върху PET. Германската компания, която има 145 годишна история, свързана с филтриращи устройства за бутилирана бира, има бизнес звено, наречено NMP Systems GmbH, което работи върху стратегията за излизане на пазара на директния печат върху бутилки, както и върху нова система за опаковане на няколко продукта едновременно.

Phil Johnson, управител на NMP Systems, каза, че са направени големи крачки и в двете посоки. Наскоро е бил инсталиран индустриален прототип в неназовано предприятие. Предназначението му е да замени ролните машни за печат на етикети, които печатат върху хартия или филм. „Скоро ще се появим на пазара за първи път. Става дума за PET, за напитка и тя ще се появи в западна Европа,” каза Johnson. „Това ще се случи след няколко месеца.“

Нововъведения в мастилата
Johnson разказа, че компанията се е справила с няколко проблема, за да достигне до тази точка. KHS не само са разработили машина за директен печат върху бутилки, но компанията е разработила и мастило с ниска миграция за безопасност на храните. Освен това, мастилото няма да се втечнява или да обезцветява PET-а по време на рециклиране, което би намалило стойността му.

„Предизвикателството е, че PET е порест и трябва да сме сигурни, че мастилото няма да мигрира през него в бутилката. Това е основен елемент в разработката на мастилата.“ Решението на KHS на този проблем е станало с помощта на партньор, разказва Johnson. „Тези мастила съдържат мономери, които се активират от светлината по време на процеса на сушене и партньорите ни, които разработиха мастилата, са ги проектирали така, че да се полимеризират. Този процес пречи на мономерът да премине през PET бутилката. Ние постигаме около 99% полимеризация в сравнение със 70% при използване на стандартни дигитални мастила.“

Тази иновация отговаря и на изискванията за сертификация на ЕС, тъй като втвърдените мастила могат да се премахнат лесно от рециклирания PET. „Това е другият критичен елемент. Мастилата са проектирани така, че да не пречат на процеса на рециклиране.“

Увеличена гъвкавост
Когато етикетите се печатат чрез офсет на хартия или фолио, ролките с етикети се доставят до мястото на опаковане и се доставят до мястото на бутилиране, където се лепят върху бутилките. Според KHS, за да е изгодна, тази техология изисква минимален тираж от 100 000 етикета и времето до излизането на пазара е 12-14 седмици.

При мастиленоструйната технология на KHS изображението се нанася от дюзите директно върху бутилката. Малките тиражи също ще бъдат изгодни и в крайни случаи времето за излизане на пазара може да намалее до няколко часа.

Източник: inkondapaper.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.