Дигитален печат на опаковки – кое решение да изберем?

407
Дигитален печат на опаковки – кое решение да изберем?

Дигитален печат на опаковки

 

Опаковането на продукти се използва почти от както съществува транспорта на продукти.

В началото опаковката е служила предимно, за да предпази продуктите по време на пренасяне. Впоследствие нейното приложение се разраства в медия за комуникация на информация свързана с даден продукт.

След това обаче добрата стара опаковка е превзета от маркетинг отделите на марките и всеки милиметър картон се използва като скъпа недвижима собственост. Опаковките стават все по-сложни, с повече ефекти и разнообразни конструкции, методи на отваряне, затваряне и залепване.

Но маркетистите на спират до тук. Започват да искат единични опаковки или къси тиражи, за да тестват пазара, персонализирани или локално вариращи елементи, функционални елементи (смяна на цвят при смяна на температурата например) и други. В последните години се наблюдава засилена тенденция да се печатат гъвкави и картонени опаковки в изключително къси тиражи или с някаква форма на персонализация.

Към маркетолозите се присъединяват и изключително активните законотворци, които налагат изисквания за типа мастила, за информацията на опаковките, за техните функционални параметри и други.

Динамичните промени на пазара на потребителски стоки налагат на собствениците на марки и маркетолозите постоянно да бъдат иновативни и да трансформират визиите на своите крайни продукти.

За да отговорят с решения на проблемите изброени до тук, производителите на печатни решения започнаха да създават дигитални машини за опаковки. В началото много от тях си мислеха, че всяка дигитална машина ще може да печата и картон, но скоро се убедиха, че този сегмент от печата има своите специфики.

Няколко генерации след това вече можем да представим на вашето внимание напълно работещи и успешни дигитални решения за печат на опаковки.

Имам ли нужда от дигитална машина за печат на опаковки и кое решение да избера?

Като цяло можем да разделим пазара на три сегмента

 1. Супер къси тиражи на опаковки за продукти в къси серии или пилотни серии за тест на пазара.
 2. Нужда от персонализация на стандартни тиражи заради определена маркетинг кампания или с цел проследимост на продукцията.
 3. Възможност за намаляване себестойността на печат при някои специфични продукти.

Нуждите, характерни и за трите сегмента, са катализатор за постоянните подобрения на технологията на дигитален печат за опаковки. За да бъдат бъдат в крак с тази тенденция производителите на оборудване предлагат на пазара все по-функционални и иновативни решения. В същото време обаче много печатници не са готови да инвестират в подобни решения, защото не вярват в технологиите или качеството на печат.

Основен двигател на промяната в тази ситуация би бил фактът, че за доста клиенти, които се намират в една от трите по-горе описани ситуации, решаването на реалните проблеми, свързани с производството, е по-важно от постигането на високо ниво на качеството. Второто е, че качеството се развива изключително бързо и в много отношения може да се каже, че настига конвенционалния печат, а в някои случаи дори го задминава.

Представяме ви няколко интересни дигитални решения за печат на опаковки, които могат да ви позволят да работите по къси и персонализирани поръчки с високо качество и ниска себестойност

 1. Uteco Sapphire Evo – за печат на гъвкави опаковки с воднобазирани мастила
 2. Kodak Prosper 6000 – за печат на картонени опаковки с високо качество
 3. Kodak Prosper S – печатни глави за персонализация за вграждане в съществуващо конвенционално оборудване

Uteco Sapphire Evo – ролна машина за печат на гъвкави опаковки

Uteco Sapphire EvoСапфирът в короната на Uteco е дигиталната машина, разработена съвместно с Kodak, за печат на гъвкави опаковки и етикети с много ниска себестойност.

Машината е специално създадена, за да отговори на нуждите на собствениците на марки да получат гъвкави опаковки на много ниска цена и в същото време да могат да се възползват от предимствата на персонализацията.

Подобно решение дава възможност за създаване на разнообразие от ултра къси и къси тиражи опаковки, етикети, обиколни опаковки и още продукти, които могат да се използват като пилотни серии, тестове на пазара, маркетинг кампании и други различни приложения.

Машината може да печата върху филм PP, BOPP, PE, PET и хартия, като има възможност за сушене с топъл въздух или инфрачервена светлина. Използва водно базирани мастила, разработени от Kodak, които дават много добро качество на печат и са с много ниска себестойност.

Sapphire може да се конфигурира изцяло според нуждите на клиента, като се добавят дигитални секции за допълнителни цветове, флексо секции и секции за дълбок печат.

Може да печата на медии с ширина до 650 мм и дължина на изображението до 2,530 мм, със скорост до 300 метра на минута.

Вижте повече за Uteco Sapphire ⇗

Kodak Prosper 6000S – дигитална машина за печат на опаковки

Prosper 6000S е вариация на дигиталната инкджет машина на Kodak Prosper 6000, която е специално създадена за печат на опаковки. Машината може да работи самостоятелно или да се свърже в линия със съществуващо оборудване.

С Prosper 6000S получавате пълноцветен печат, с който можете да персонализирате вече напечатани на офсет изделия или да отпечатате изцяло нови дизайни от самото начало. Независимо дали печатате опаковки или други изделия от картон, като лотарийни билети, картички или декорация, Prosper 6000S е решение, което със сигурност е добре да проучите.

Kodak Prosper 6000SМашината може да работи с ролна медия с ширина до 657 мм и печатно поле до 622 мм., и позволява персонализацията на изображения с дължина до 1372 мм.

Може да печата върху различни медии, включително картон до 400 гр. / кв.м., C1S, C2S, SBS, Kraft, и Single PE картон.

Използва същите мастила, които могат да се намерят в самостоятелните глави, които са пигментни на водна основа и имат сертификат за съответствие с изискванията за недиректен контакт с хранителни продукти.

Резолюцията на печат също е страхотна и позволява печат до 600 x 900 dpi

Kodak Prosper 6000S Hybrid – комбинирана машина за печат на опаковки

За тези от вас, които искат най-доброто от двата свята, Kodak Prosper се предлага и във вариант на хибридна конфигурация.

Хибридните конфигурации могат да се конфигурират според конкретни нужди да имат разролване, флексо секции преди дигиталния модул, флексо секции след дигиталния модул и навиване, щанца или разлистване.

 

Kodak Prosper 6000S Hybrid

 

Kodak Prosper S – печатна глава за инсталация върху съществуваща машина

Ако вашите клиенти имат нужда от персонализация с цел проследяване на продукцията и смятате, че няма нужда от инвестиция в отделно дигитално оборудване за това, а в същото време искате да спестите разходи от допълнителната операция по персонализация на отделна машина то Kodak Prosper S ви дават възможност да съчетаете най-доброто от два свята.

Печатните глави могат да се монтират върху различни видове съществуващо оборудване и да го направят в хибридно:

 • Ролни и листови печатни машини
 • Машини за довършителни работи, като лепачки, сгъвачки и други
 • Машини за пликове

Печатните глави се предлагат с възможност за печат със скорост от 150 метра в минута до 900 метра в минута, с високо качество на печат. Могат да се конфигурират с мастила на пигментна основа или багрилни мастила за най-ниска себестойност на печат.

Технологията на Kodak ви позволява да управлявате централно целия процес по дигитален печат и персонализация.

Вижте повече за печатните глави на Kodak ⇗

Kodak Prosper Plus – печатна глава с широк размер на печат за инсталация върху съществуваща машина

Друг модел печатни глави на Kodak за инсталация върху съществуващо оборудване. Главите имат много функции и дизайн, който е специално съобразен с нуждите за печат на картонени опаковки.

Kodak Prosper PlusКато допълнение към функциите на Kodak Prosper S, Kodak Prosper Plus има възможност за:

 • висококачествена цветна персонализация на по-голяма част от печатната медия;
 • локализация, като печатате голяма част от съдържанието и изображенията в зависимост от целта на тиража.

С Kodak Prosper Plus можете да персонализирате с реалната скорост на офсетовия печат на ширина от 105 мм или 210 м.

Новите глави имат много нови функции, които позволяват постигането на много високо качество на печат дори при висока скорост:

 • По малка печатна капка – 9.8 пиктолитра
 • По-висока резолюция на печат – 600 х 900 dpi
 • Повече възможности за избор на комбинация от скорост, резолюция на печат и размер на печатната капка
 • Управление на скоростта на позициониране на капката
 • Възможност за инсталиране на “ски” – специални ограничители, които да предпазват главите по време на печат с разнообразни, неравни медии

И много други хардуерни и софтуерни опции, които ви позволяват да постигнете възможно най-добрата себестойност за всяко ниво на качество на печат, което се изисква от клиента.

Като допълнение Prosper Plus имат няколко страхотни предимства:

 • Печат с водно базирано мастило, което е сертифицирано за недиректен контакт с храни
 • Много ниска себестойност на печат, заради воднобазираните мастила и възможността за контрол на размера на капката
 • Възможност за печат върху хартия и фолио благодарение на специалната разработка за нанасяне на мастилото с нисък коефициент на влажност

Вижте повече за Prosper Plus ⇗

За Kodak
Kodak е един от най-наложените производители на решения за печатната индустрия с традиции в полиграфията. Всички машини са своеобразни иноватори в сегмента, в който са позиционирани, и позволяват на клиентите на фирмата да повишат своята ефективност и да добавят добавена стойност към своите печатни услуги.

За Uteco
Италианският създател на флексопечатни машини често е избиран за партньор на фирми, които се занимават с дигитален печат, заради своята експертиза във воденето и управлението на печатната медия и стабилните машини, които произвежда.

За ГЕД
ГЕД е едно добро място, на което да се спрете при вашия избор, ако търсите качествено оборудване, което не само да обхване печатните дейности, които имате в момента, но и да ви даде основа за развитие в нови пазари и клиенти. Ние избираме внимателно фирмите, които да попаднат в нашето портфолио, като надеждни производители, лидери в тенденциите на световния пазар и с поглед към нуждите на клиентите.

За контакт с ГЕД
Имейл: sales@gedbg.com
Телефон: +3592 80 61 264
Адрес: София, ул. Васил Друмев 36
Уебсайт: www.printing.gedbg.com

Запишете се за имейл Бюлетин на ГЕД Печатни Решения
Последвайте ГЕД в LinkedIn

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.