Книжният пазар се бори с Корона-кризата

109
Книжният пазар се бори с Корона-кризата

С глобалното разпространение на Корона-кризата всички прогнози за книжния пазар през 2020 отидоха в кошчето. Културният и общественият живот почти спряха и сега бавно и внимателно се възстановяват. Всъщност дойде перфектното време да посегнем към книгата, за да избягаме от тревожните новини и да прогоним настъпващата скука.

Още преди разхлабването на строгите мерки срещу разпространението на Корона-вируса се усети оживяване на търговията с книги в Германия, хората сякаш потърсиха спасение в страниците. Класически романи като »Чумата« на Албер Камю оглавиха класациите за бестселъри. Първо във Франция и Италия, след това и в Германия заглавието беше изчерпано за броени дни, свидетелства списание „Шпигел”. Затова издателство Rowohlt подготви 90-то издание.

 

Книжният-пазар

 

След като книжарниците в много страни бяха затворени, стационарната търговия с книги се преориентира към нови форми за разпространение и най-вече към доразвиване на вече съществуващата онлайн-търговия. Транспортните разходи бяха поети изцяло или частично, а някои търговци дори изградиха собствени канали за доставки. Когато в края на април книжарниците в Италия бяха отново отворени при много строги мерки за безопасност, се регистрира истински бум на продажбите. Купуваше се всичко – от криминалета до специализирана литература и романи.

Обичайно много издателства стартират с новите си заглавия през март и април, което в сегашната ситуация не беше никак лесно. Някои издателства вече отложиха премиерите за по-късно и напасваха тематичното планиране на програмите си. Издателите в голяма степен задържат публикуването на нови книги, но не могат да не се съобразят с очевидно повишеното търсене. Например някои специализирани производители на книги съобщават за добро натоварване на капацитета си – което отчасти се дължи и на преструктуриране на производството.

Да се чете книга в тези дни е не само приятен и навярно вдъхновяващ начин за прекарване на времето, но е същевременно и важна крачка в запазването на книгата и то на печатната книга като културна ценност.

Източник: www.mullermartini.com

Интернет портал за печатни технологии.