Създадоха 100% конопена самозалепваща хартия

489
Създадоха 100% конопена самозалепваща хартия

VPF и Gmund Papier разработиха първата самозалепваща хартия изработена 100% от коноп. Новият материал е 120 g/m2 и е съставен само от европейски конопени фибри и е съществена алтернатива на конвенционалните хартии от дърво.

 

конопена самозалепваща хартия

 

Конопът е един от най-старите култивирани растения и се използва още в началото на производството на хартия. Библията на Гутенберг от 1455 г. е направена от конопена хартия, а до 1880 г. 75 – 90 % от световното търсене на хартия е било задоволено с конопени влакна. За разлика от дърветата, конопът расте по-бързо и може да се култивира без никакви проблеми, за да бъде използван по предназначение. Например поле от коноп има четири до пет пъти повече добив от същата площ гора. Конопът расте до 4 метра в рамките на една година и може да бъде събиран три пъти годишно, което означава добив на повече биомаса от всяка друга култура. Влакната на конопа са естествени и в светъл цвят, което води до използването на по-малко избелители при производството на хартия. Влакната на конопа също по-дълги, което означава по-голяма устойчивост на разтягане, разкъсване, запазване на устойчивостта при намокряне и по-дълъг срок на издръжливост.

Хартията Gmund Hemp (VPF 10555) е покрита с UV акрилат HM716UV (25 г)., благодарение на която висока адхезия материалът се залепва надеждно на всякакви сложни повърхности, въпреки сравнително голямата му тежест. За по-нататъшна оптимизация на въглеродния отпечатък VPF използват преработен лайнер с плътност 70 г/м2, който се състои от 70% преработен материал.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.