Нова CMYK скала на Pantone

710
Нова CMYK скала на Pantone

Не бързайте да изпадате в паника, няма да ви се налага да подновявате новата си Pantone Formula Guide, която сте си купили наскоро.

Става въпрос за малко популярната CMYK палитра на Pantone, която най-накрая след години получи обновление. CMYK Guide разполага с процесни цветове избрани между два съществуващи пантона за да се разширят възможностите за избор на дизайнерите, за които Pantone Maching Systems е недостатъчна.

 

CMYK Guide

Новата Pantone CMYK Guide съдържа 2868 процесни цветове (колкото и старата версия), които са хроматично подредени с указани CMYK стойности. В нея, някои от цветовете са отбелязани със звездичка указваща, че конкретния цвят има близък еквивалент от Pantone Maching Systems (PMS) и обратно, за цветовете без индикация е ясно, че нямат близък Pantone еквивалент. Ако сте графичен дизайнер например, е много важно да имате тази информация предварително, когато планувате рекламни кампании или работите в сферата на опаковките.

 

CMYK Guide

Цветовете в CMYK Guide са съобразени със спецификациите на G7, които са по-популярни в Америка и Азия (Fogra е по-популярна в Европа). Това означава, че избран цвят от скалата ще бъде лесно постижим и с предвидими стойности ако печатницата, с която работите спазва стандарта G7. Разбира се и в България има печатници съобразяващи се с този стандарт.

Комплектът CMYK Guide е съставен от две скали, coated  и uncoated, отпечатани със сертифицирани по ISO био мастила.

Pantone CMYK Guide скоро можете да намерите в онлайн магазина на Printguide в секцията за CMYK скали тук.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.