Нови листова и етикетна печатна машина на Canon

629
Нови листова и етикетна печатна машина на Canon

Canon планира да представи скоро две нови мастиленоструйни дигитални печатни машини на водна основа, включващи редица иновации.

Това са листовата мастиленоструйна печатна машина Canon VarioPrint ix1700 във формат B3 и първата за компанията мастиленоструйна печатна машина за етикети на водна основа LabelStream LS2000. И двете устройства използват нова термична печатаща глава и специално разработен набор от мастила.

 

листовата мастиленоструйна печатна машина Canon VarioPrint ix1700 във формат B3
На снимката: листова мастиленоструйна печатна машина Canon VarioPrint ix1700 във формат B3

 

В портфолиото на Canon, VarioPrint ix1700 се позиционира между листовата тонер-базирана ImagePress V1350 с производителност 135 стр./мин. и листовите мастиленоструйни машини VarioPrint ix2100/3200 формат B3, които печатат съответно с 210 и 320 A4/стр./мин.

Canon ix1700 печата със скорост 170 изображения A4 в минута или 73 изображения B3. Разполага с автоматичен дуплекс и множество технологии и функции за улесняване на работата, включително нов механизъм за корекция на регистрацията и системата за подаване на листите. Печатащата глава разполага със система за циркулация на мастилото, а разделителната способност на печат е 2400х1200 dpi.

Дигиталната машина може да печата върху стандартни материали без покритие и с покритие, като в зоната за печат първо се впръсква тънък слой праймер. От Canon твърдят, че полимерните мастила на водна основа, които използва машината са „силно наситени“. Целта е да се постигнат стандартите на FOGRA 51.

Според Canon, печатащата глава с висока разделителна способност и мастилата се разработват съвместно от екипите на Canon в Япония, Германия и Нидерландия.

Ролната LabelStream LS2000
На снимката: ролната етикетна печатна машина LabelStream LS2000

 

Ролната LabelStream LS2000 ще бъде насочена към клиенти със средни обеми на производство, което ще отвори нов пазар за производителя.

LS2000 ще печата върху самозалепващо се фолио и хартия със скорост до 40 м/мин в CMYK плюс бяло, въпреки че печатът на бяло забавя скоростта наполовина.

Canon е в процес на получаване на акредитации за безопасност на храните за мастилата, като целевите пазари включват продукти за лична хигиена, храни и напитки, стоки за бита и продукти по поръчка. Видът на използваната технология за сушене засега се пази в тайна.

Двете дигитални печатни машини ще бъдат представени на Drupa 2024 следващата година, а доставките са планирани за началото на 2025 г.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.