Нови разработки на Durst в областта на цифровия печат на етикети и гъвкави опаковки

555
Нови разработки на Durst в областта на цифровия печат на етикети и гъвкави опаковки

Durst създаде нова формула за UV мастилата, използвани в сериите машини за дигитални етикети Tau RSC и RSCi.

 

 

Нови мастила

На първо място, новите мастила ще бъдат по-екологични, заради изисквания на Европейския съюз, САЩ и други страни. По-специално, мастилата няма да съдържат тежки метали, минерални масла, други вредни съединения и по този начин ще отговарят на новите изисквания, които ще влязат в сила през 2024 г.

Освен това мастилата ще имат подобрени свойства съобразени с процеси на довършване и облагородяване след печат. Според производителя те „ще се представят още по-добре при следпечатни операции“. Ще бъде подобрена адхезията към лепила, използвани в ламиниращи фолиа, различни видове фолиа за топъл и студен печат, лакове и др. По този начин производителят планира да разшири още повече обхвата на своите решения и да привлече нови клиенти, които ще могат да използват ежедневно технологията на Durst не само за печат на традиционните самозалепващи се етикети, но и за производството на нови видове продукти, като например ин-молд етикети, термосвиваеми или винени капачки.

LED сушене и LED мастила

Въпреки че LED мастилата (отделен вид UV мастила, които се втвърдяват в сушилни, оборудвани с UV светодиоди, а не с UV лампи) не са нови, Durst подчертава, че продължава да развива тази област и да подобрява съответните продукти.

Сега компанията разполага както със специализирани UV мастила (CMYK+Or+Gr+V+W), предназначени за фиксиране в отделни LED UV сушилни, така и с модели цифрови печатни машини, които са оборудвани с такива устройства. При тях LED-сушилните инсталирани и на изхода в самата машина, където се извършва окончателното втвърдяване (полимеризиране) на мастилото.

Според Durst, LED-технологията е по-икономична и екологична в сравнение с традиционната алтернатива, при която се използват стандартни UV-лампи. Освен това има и технологично предимство: светодиодите нагряват печатания материал по-малко, което позволява по-широк спектър от печатаеми материали. Специално при машините на Durst това предимство не е толкова съществено, тъй като всички машини са снабдени с охлаждащ цилиндър, който допълнително позволява стабилен печат върху тънки, чувствителни на топлина и разтегливи материали.

Увеличена ширина на печат

От 1 януари 2024 г. всички UV мастиленоструйни машини Durst от серията RSC – както конвенционални, така и LED – ще се предлагат с увеличена максимална ширина на материала от 338 мм вместо досегашните 330 мм.

Разширяване на гамата от препоръчителни материали

Durst продължава активно да тества гамата от печатаеми материали, налични на пазара и съответно да разширява обхвата на материалите, препоръчани за използване на дигиталните машини на компанията. В момента има повече от 400 такива субстрата – голямо разнообразие от хартии, фолиа и други, използвани в производството на етикети, гъвкави опаковки и някои други така наречени „специални продукти“.

Нова система за автоматично компенсиране на дефектни дюзи

Durst винаги е разполагала със система за компенсиране на дефектни дюзи в своите CPM, но сега компанията пуска на пазара решение от трето поколение, което може да се счита за напълно автоматично. Ето как се е развила технологията:

Най-ранната версия на системата е изисквала отпечатване на предварителен тест, при който принтерът визуално определя дали има дефекти, свързани с повредени дюзи на печатащата глава и след това се даваше команда, чрез системата за управление на машината за активиране на компенсацията.

В следващата версия на системата необходимостта от отпечатване на тест остава, но е добавен специален скенер – той вече е инсталиран по подразбиране, който се използва за търсене на дюзи, които не работят в момента. След това машината подава заявка за компенсация, която трябва да бъде потвърдена.

 

 

При последната версия на системата за компенсиране (DURST HAWK EYE) изобщо не се изисква печатаря да участва в процеса. Не е необходим и тест. По време на печат с максимална скорост и по цялата ширина на печатаемото поле машината сама открива появата на дефект, свързан с повреда на дюзата, използва алгоритми с изкуствен интелект, за да определи къде се намира дефектът, и активира компенсацията. В този случай върху полетата на отпечатания материал се поставят две маркировки: едната в момента, в който се открива дефектът, а другата – в момента, в който започва компенсацията.

Източници: printdaily.ru и durst-group.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.