Нови ролни Jet Press дигитални машини на Fujifilm с мастила на водна основа

574
Нови ролни Jet Press дигитални машини на Fujifilm с мастила на водна основа

По време на изложението IGAS в Япония, Fujifilm Business Innovation са обявили разработката на две нови ролни мастиленоструйни дигитални печатни машини Jet Press 1160CF, които използват пигментни мастила на водна основа.

 

Jetpress 1160CF
На снимката: Jetpress 1160CF

 

Моделите са много сходни в използвания хардуер, като основната разлика е във вида на използваните мастила. След отпечатването, пътят на хартията минава през нагрят барабан и след това се връща обратно, минавайки под печатащата кула, преди да излезе или за втория модул за дуплекса, или за пренавиващото устройство. Освен нагряване на барабана, топъл въздух се подава и по пътя на хартията, за да помогне на мастилото да изсъхне, без да премахва твърде много влага от хартията Дигиталните машини са оборудвани с Fujifilm Dimatix печатни глави с резолюция 1200×1200 dpi, едновременен двустранен CMYK печат на рола с ширина 520 мм. Вижте още двата модела:

Jet Press 1160CF
Jet Press 1160CF използва новоразработени пигментни мастила с висока концентрация (по терминология на Fujifilm), предназначени за печат върху хартии без покритие от 64 до 250 г/м2. Максималната скорост на печат е до 80 м/мин, а при намалена резолюция до 1200×600 dpi може да се увеличи до 160 м/мин. Скоростта на печат значително намалява при използване на хартиите по-тежки от 157 г/м2.

Jet Press 2150CFG
Jet Press 2150CFG – използва по-„лепкаво“ мастило, което по-добре запазва формата на капката върху материала и не прониква в него, което позволява по-добър печат върху хартии без покритие или друга обработка.
Максимална скорост на печат е 150 м/мин върху хартии без покритие с резолюция 1200×1200 dpi. При използване на хартии с матово покритие скоростта пада до 120 м/мин. В стандартен режим – 80 м/мин., в режим на максимално качество – 50 м/мин. Диапазон на плътност на използваните хартии – от 64 до 157 г/м2.

Двете дигитални машини са предназначени основно за печат книги и списания. За сега те са предвидени за продажба само в Япония, но се очаква към тях да има голям интерес от европейския и американския пазар.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.