Ново покритие придава на хартията свойства на пластмаса

1573
Ново покритие придава на хартията свойства на пластмаса

Учени от университета в Токио създадоха иновативно покритие, което се нанася под формата на спрей върху хартията и създава устойчив водоустойчив слой върху нея.

 

Choetsu
Оригами от хартия в съд с вода. Отляво e оригами  с приложено покритие Choetsu.

 

Информация за това е дадена в доклад, публикуван в списанието Industrial & Engineering Chemistry Research. Нововъведението се нарича Choetsu.

„Има материали, които могат безопасно да се разградят, като хартията, но тя не може да се използва широко там, където се използва пластмаса. Ние намерихме начин да придадем на хартията някои от добрите свойства на пластмасата. Наричаме го Choetsu – евтино биоразградимо покритие, което добавя хидроизолация и здравина на обикновената хартия.“ казва Зенджи Хирои, професор, Институт по физика на твърдото тяло, Токийски университет

Choetsu е нанопокритие, което се състои от евтини химикали като изопропилов алкохол, метилтриметоксисилан и тетраизопропил титанат. Нанася се върху хартиения продукт, като например контейнер за храна. Покритието изсъхва при стайна температура и създава тънък, издръжлив и водоустойчив слой, който също е устойчив на замърсяване, включително бактериално. Това може да предотврати образуването на мухъл върху хартията. Най-положителното свойство на Choetsu е способността му да се разлага след известно време на безвредни елементи като въглерод, вода и силиций.

Възможно е в бъдеще новата разработка да стане основа за създаване на нови покрития, които ще се използват в индустриален мащаб и ще помогнат за замяната на пластмасовите продукти с по-екологични алтернативи.

Източник на новината и снимката: printdaily.ru

Интернет портал за печатни технологии.