Печатница Тафпринт ООД внедри пилотна за България производствена иновация

1180
Печатница Тафпринт ООД внедри пилотна за България производствена иновация

Печатница „ТАФПРИНТ“ ООД е водещ производител на полиграфична продукция. Основана в началото на 1990 г., днес печатницата е разположена на площ от 26 500 кв.м. в собствена база от 6 модерни сгради.

 

 

ТАФПРИНТ ООД е с интегрирани всички организационни процеси и осигурява пълен цикъл на производство в полиграфическата сфера, услугите за облагородяване на печатната продукция и приложенията за вътрешна и външна реклама. На своите клиенти печатницата предлага: листов офсетов печат, сито печат, широкоформатен дигитален печат, довършителни дейности, външно и вътрешно брандиране на офиси и автомобили. С широката си гама от постпринт операции като: каширане, цялостно и селективно UV лакиране, топло и студено ламиниране, топъл печат, сухо преге, 3D релеф, структурен релеф, щанцоване, книговезки услуги – термолепене и концево шиене, мека подвързия, твърда подвързия и други, ТАФПРИНТ ООД е утвърден лидер на пазара за производство на луксозни опаковки за козметичната, алкохолната и фармацевтична индустрия. Печатница ТАФПРИНТ е специализирана в разработване на креативни рекламни кампании на известни световни брандове. Професионален партньор, който разбира и преживява ценностите и потребностите на Клиента. Синоним на творческа свобода. Печатницата е сертифицирана по стандартите ISO 9001:2015; ISO 14001:2015 и OHSAS 18001:2007.

 

Основни отдели и етапи на работа и технологични процеси.

Първото звено е Отделът Работа с клиенти. Екипът обработва внимателно запитването, обсъжда го с Клиента и от позиция на професионалната си преценка добавя идеи и предложения с иновативни техники. Подготвя офертите и проследява производствения процес.

 

Дизайн и предпечатна подготовка. Работещите в ТАФПРИНТ специалисти графичен дизайн и предпечат са със сериозни познания в областта на полиграфията и компютърните програми, необходими през целия процес до издаването на всеки един завършен полиграфичен продукт. Предпечатната подготовка е основен етап от цялостния издателско-полиграфически процес. Тук специалистите подготвят монтажите за експонация според формата на медията и специфичните изисквания на печата. Използва се най-съвременна предпечатна система за експонация на монтираните по електронен път оригинали директно върху печатните пластини /CTP технология/.

Отдел ПЕЧАТ. Печатница ТАФПРИНТ  разполага с прецизен и висококачествен листов офсетов печат. Офсет печат е най-разпространената технология за пълноцветен печат, даваща перфектното качество на изображението. Печатницата разполага с 5 висококачествени печатни машини, производство на най-добрите немски и японски фирми в тази област. Чрез прецизният офсетов печат се изработват разнообразни полиграфически рекламни и информационни изделия за масови приложения: календар-бележници, тетрадки, книги, албуми, списания, каталози, брошури, дипляни, листовки, календари, плакати, етикети, опаковки, дисплеи и др.

 

ТАФПРИНТ разполага с технически и технологичен изключително прецизен ситопечат. Ситопечатът е специализиран процес и възпроизвежда прекрасни плоски, ярки цветове, обемни лакови композиции като облагородява печатните изделия, придавайки неповторимост и уникалност. Особено приложим при опаковки и луксозни рекламни материали.
Дигиталният широкоформатен печат е с многобройни приложения – външна реклама, интериорен дизайн, транспортна реклама, беклит, дисплеи в кратки серии, постери и POS материали в единични бройки, табели, и т.н.

Печатницата предоставя широка гама от специализирани постпринт облагородяващи довършителни услуги. Предлаганите серии от специални покрития и техники “събуждат всички пет сетива” в Клиента и Потребителя.

Топъл печат е специализирана технология, при която отделни елементи се покриват със златен, сребърен или друг цвят посредством фолио и създава ефекти, практически непостижими с традиционни мастила.  
Финесът на релефа, обогатен с елегантността на топлия печат силно отличават продуктите на ТАФПРИНТ. Предлага се както чистият триизмерен релеф, познат като “сухо преге”, така и уникалният “структурен релеф”.

Машините за щанцоване изрязват, биговат, оформят и подобряват външния вид на крайния продукт. Това прави процеса на по-късно сгъване механично безупречен.
Кутиите се лепят машинно по перфектно контролиран начин, с екологични лепила.

Печатницата предлага едностранно, двустранно, цялостно и селективно лакиране. Лакът придава лъскав гланц и обогатява цвета отдолу. Ефектът има мулти-сензорно въздействие.
В услуга на Клиента са техническите и технологични възможности за топъл и студен ламинат.

Ламинирането е процес, при който машина нанася лепилен слой върху фолио и се залепва към отпечатания лист, при което се получава по-здрава и твърда опаковка, с по-добра издържливост и бариерни свойства.

ТАФПРИНТ разполага с кашираща машина последно поколение. Каширането на велпапе е процес, при който върху велпапето – 2, 3 ии 5 слойно се залепва хартия или картон с или без печат, с възможност за лакиране или ламиниране. Каширането освен естетически вид, придава на изделието допълнителна здравина.

Печатницата разполага с екип от професионалисти и пълно машинно и технологично оборудване за твърда подвързия с най-високо качество.

 

Книговезкият отдел е оборудван със специализани машини и се обслужва от висококвалифициран персонал. Основните книговезки услуги включват: термолепене, термоепене и концево шиене, концево шиене, мека подвързия “с маншети”, твърда подвързия, рязане, сгъване, влагане и шиене, набиране и подлепване, каширане, фолиране, нестандартни услуги.

 

Печатница ТАФПРИНТ е динамична компания, работеща по силата на принципа „удовлетвореност наклиента на първо място“, изграждане на дългосрочни, здрави, предсказуеми и взаимноизгодни отношения с Клиентите, осигурявайки им допълнителни ползи и спокойствие, ясна и прозрачна фирмена политика. Винаги е в търсене на подобренията и инвестира все повече, в стремежа си за лидерски позиции във всяка категория, пазар или потребителска нагласа, за която са избрали да се конкурират.

 

На 27.11.2018 г. „ТАФПРИНТ“ ООД подписа с Министерство на икономиката договор № BG16RFOP002-3.004-0089-C01 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проект: „Повишаване на ресурсната ефективност в „Тафпринт“ ООД, чрез реализация на пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“.

 

Договорът е в изпълнение на процедура BG16RFOP002-3.004 „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020г. с подкрепата на Европейски фонд за регионално развитие. 

Проектът е насочен към внедряване на производствена (процесна) иновация – Процес по офсетов печат с оптимизирано придвижване на печатната медия, високоефективно намастиляване и без приложение на сушене с талк за дебели картони“ Иновативността на производствения процес се състои във възможност за: автоматична настройка и подаване на въздух в процеса на придвижване на печатната медия между мастилните секции на използваната печатна машина, с минимизирано приложение на воден баланс, които от своя страна ще позволяват намастиляване, гарантирано от полагането на цветовете с точност, без да е необходимо използването на ръчно цветоопределяне и отпадането на приложение на сушене с талк за дебели картони, ще позволят постигане на качествен отпечатък и много ниските скорости на процеса на печат, дори при дебели картони, което ще повиши производителността на печатницата и ще доведе до разширяване на капацитета на съществуващия стопански обект на компанията, което ще е възможно с внедряване в машинния парк на компанията на Листова печатна машина – 1 бр.

 

Описание на иновативния процес, технически и технологични характеристики на процеса

1.    Високоефективно цветоопределяне и намастиляване – в предложения иновативен процес е предвидено намастиляване в печатните секции на използваните печатни преси чрез подаване на мастилото по начин, който позволява ефективно, точно намастиляване, без прилагане на дейности по цветоопределяне (ръчно или чрез софтуерен продукт) в процеса по предпечат, а автоматизирано, директно в процеса на печат.

2.    Печат на плътни медии – дебели картони – ще се прилага софтуерно управлявано подаване на сгъстен въздух за придвижване на медията в използваните печатни преси. Така описаното ще е възможно с използването на сензори за движение, които ще позволяват в печатница процес да се проследява (постоянно) придвижването на медията в печатната машина, като едновременно с това се предприемат корективни действия. Така описаното ще позволи постигане на високи скорости на ефективен офсетов печат, особено при тежки, плътни медии-дебели картони.

3.    Прилагане на 50% по-нисък воден баланс и използване на минимални количества изопропилов алкохол – ще бъде възможно поради ефективното намастиляване в печатния процес. Това от своя страна ще позволи редица оптимизации, пряко свързани с трудностите за ефективното сушене на печатната медия (хартия, картон). Поради възможността за ефективно намастиляване във всяка от печатните секции, се предвижда минимизирано използване на воден баланс – очакванията са за 50% по-малко, както и незначителни количества изопропилов алкохол – при сега прилагани 12-14 %, се очаква да се достигне до стойности от 3 до 4 %.

4.    Сушене без талк в печатния процес – в резултат от оптимизираното овлажняване на медията, при гарантирани ефективност, скорост и качество на печатния процес, компанията ще оптимизира офсетовия печат като дейността по премахване на талка от напечатаната медия (след печатния процес) изцяло отпадне. Поради възможността да не се прилага талк в печатния процес, след реализацията на проекта, компанията няма да осъществява дейностите по премахване на талка – сега осъществяваната дейност е изцяло ръчна, като от напечатаната медия буквално се забърсва остатъчния талк.

 

5.    Автоматично определяне на въздухоподаването в печатния процес – ще се прилага софтуерно управлявано подаване на сгъстен въздух за придвижване на медията в използваните печатни преси. Така описаното ще е възможно с използването на сензори за движение, които ще позволяват в печатница процес да се проследява (постоянно) придвижването на медията в печатната машина, като едновременно с това се предприемат корективни действия.

Представяйки в детайли иновативния процес, по своята същност разработката на „Тафпринт“ ООД позволява прилагането на уникален процес в иначе познатата технология на офсетов печат, поради уникалните възможности на иновативния процес за намастиляване, гарантирано от полагането на цветовете с точност, очакванията на компанията са, че няма да е необходимо използването на ръчно цветоопределяне, при гарантирано високо качество на печат и оптимизирани разходни норми на мастило. Това ще позволи минимизирано приложение на воден баланс (над 50% по-малко от стандартните печатни офсетови процеси), тъй като няма да е нужно отмиване на сериозни количества.

Суровини. Отпадъци. Спестявания

За производството на печатната си продукция компанията сега използва следните суровини: листови хартии с различна плътност, мукава, лепило, UV лак, мастила, вода, изопропилов алкохол, печатни форми. Така описаните суровини и спомагателни материали, в конвенционалния процес на печат се прилагат, чрез печатни преси. С реализацията на настоящата дейност и въвеждането на иновативния „Процес по офсетов печат с оптимизирано придвижване на печатната медия, високоефективно намастиляване и без приложение на сушене с талк за дебели картони“, „Тафпринт“ ООД ще постигне спестяване на следните суровини и спомагателни материали: хартия (28-40% спестяване), мукава (40-50% спестяване), мастила (28-42% спестяване) и изопропилов алкохол (75% спестяване). Така описаното ще се постигне в печатницата, със закупуването на Листова печатна машина – 1 бр. поради оптимизациите постигнати чрез прилагането за първи път у нас на автоматична настройка и подаване на въздух в процеса на придвижване на печатната медия между мастилните секции на използваната печатна машина, с минимизирано приложение на воден баланс (над 50% по-малко от стандартните печатни офсетови процеси). Допълнително, поради уникалните възможности на иновативния процес за намастиляване, гарантирано от точното полагане на цветовете, очакванията на компанията са, че няма да е необходимо използването на ръчно (или друго) цветоопределяне, при гарантирано високо качество на печат и оптимизирани разходни норми на мастило. От гледна точка на управление на отпадъците генерирани от производствената дейност, с иновативния процес, компанията ще предотврати генерирането на отпадък „хартия“ (поради намаляването до незначителни стойности на макулатурите.

Приложени технологични решения
За внедряване на иновативния технологичен процес е закупена и въведена в експлоатация Листова печатна машина – 1 бр. Това е необходимото технологично решение за постигане на характеристиките на процеса, с които ще бъдат постигнати спестявания при едновременно повишаване на производствения капацитет на печатницата.

 

Обща информация относно инвестиционна стойност и ключови параметри на проекта

Общата сума на инвестицията е 2 491 816,00 лв. без ДДС, от които 1 495 489,60 лв. безвъзмездна финансова помощ (1 271 166,16 лв. европейско и 224 323,44 лв. национално съфинансиране) и 996 326.40 лв. собствено съфинансиране.
Във връзка с изпълнение на Дейност: публикации в традиционни и дигитални медии за мултиплициране на резултатите от проекта (ще се извърши чрез публикации на резултатите от проекта в традиционни и дигитални медии и по-конкретно публикуване на специализирана публикация за мултиплициране на резултатите от проекта).

 

Проект BG16RFOP002-3.004-0089-C01 „Повишаване на ресурсната ефективност в „Тафпринт“ ООД, чрез реализация на пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“
финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Този документ е създаден с финансовата подкрепа на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез ЕФРР. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от „“Тафпринт“ ООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ЕС и УО.

 

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.