Демонстрация на структурно UV мастило за мастиленоструен печат

570
Демонстрация на структурно UV мастило за мастиленоструен печат

По време на технологичен форум за мастиленоструен печат (Japan Inkjet Technology Forum) проведен в Япония, Fujifilm Business Innovations демонстрира т.н. структурни UV мастила за индустриален мастиленоструен печат.

Структурните мастила на Fujifilm се втвърдяват (полимеризират) под UV лъчи, така че разработчикът смята, че те ще бъдат подходящи за повечето съществуващи мастиленоструйни печатащи глави. Понастоящем компанията разполага с три вида мастила – червено, зелено и синьо – предназначени за нанасяне върху 50-150 микрона PET фолио, въпреки че те могат да се използват и за декорация на смоли и стъкло.

 

 

Fujifilm са демонстрирали използване на структурни мастила заедно с Citizen, като са отпечатали циферблатът на техен часовник, чиито цветови нюанси се променят в зависимост от ъгъла на наклона и интензивността на светлината.

 

Citizen структурни мастила

 

Информация за структурните UV мастила:

Цветът на конвенционалните мастила зависи от използвания пигмент или багрило, което поглъща част от лъчението с определена дължина на вълната и отразява друга част, която в крайна сметка се възприема от ретината на човешкото око. При структурните мастила принципът е различен. При тях се използват т.нар. микроструктури, откъдето идва и наименованието, които физически променят начина, по който се пречупва светлината, предизвикват интерференция и по този начин формират определен цвят за наблюдаващия. Чрез промяна на размера и самата структура могат да се получат различни цветове. Освен това, цветът зависи от ъгъла на гледане и от основата. Например едно и също изображение може да бъде ярко на черен фон, който поглъща максимално количество от падащия цвят, или бледо и перлено на бял отразяващ фон.

Основното предимство на структурните мастила е, че те създават много ярки преливащи, перлени ефекти, които могат да се използват за декорация в широк спектър от приложения – от бижута, до интериорен дизайн. Друго предимство е, че цветът не се променя с течение на времето. Тези мастила не се влияят от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват избледняване на обикновените мастила. Структурните мастила също така се считат за по-екологични, тъй като при производството им не се използва вода или оцветители/пигменти.

Източник: Printdaily

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.