ГЕД представя термалните експонатори Kodak

274
ГЕД представя термалните експонатори Kodak

експонатори Kodak

 

Kodak е един от лидерите на пазара в разработката на термални експонатори и един от най-утвърдените иноватори на пазара, като представя на своите клиенти високо ниво на икономичност и автоматизация.

Kodak е известен на българския пазар с марката Trendsetter, който е един от най-продаваните термални експонатори в света, заради своите неповторими параметри и стабилност във времето.

Компанията разработва три линии на термални експонатори, в които можете да намерите точния експонатор за вашите финансови и производствени нужди.

 • Kodak Achieve – достъпен термален експонатор със стабилност и качество на експонация, който може да се поддържа без намеса на специалист
 • Kodak Trendsetter – най-високата резолюция на пазара и стабилна експонация във времето
 • Kodak Magnus – създаден изцяло за напълно автоматична експонация

Експонаторите на Kodak се налагат като изборът на печатници, които искат да бъдат гъвкави и оперативни и да следват тенденциите в полиграфията, като получават най-новите технологии и процеси, които да им позволяват да пестят пари, да имат положителен отпечатък върху околната среда и да намират нови клиенти в браншове с високи изисквания.

Водещи технически параметри, като резолюция и скорост на експонация. Експонаторите на Kodak не само предоставят високи стойности по всички параметри, но също така са създадени от качествени и стабилни части. Освен високата резолюция, експонаторите имат най-точните и качествени лазерни глави с правилна форма на точката, което носи редица ползи по време на експонация и печат.

Изключително качество на производството на машината. Наистина има много експонатори на пазара, но малко от тях изглеждат и експонират като нови дори след десетата си година. Експонаторите на Kodak са направени от висококачествени материали, с оптимални архитектури. Те експонират стабилно и еднакво ден след ден, без нужда от постоянни настройки, калибрация или допълнителни подготовки.

Изключително лесни за експлоатация без изискване за квалификация на персонала, който работи с тях. Машините са създадени да могат да се интегрират бързо и лесно както в най-високотехнологичните производства, така и в отдалечени отдели и фабрики, без достъп на специалисти и да работят и двата случая еднакво и точно.

Интеграция с работния поток. До скоро това изглеждаше като ненужна функция и просто дума, която се подхвърля от маркетинга. В нуждата за работа отдалечено, с намален персонал и с високо качество, свързаността на машина с работния поток, възможността машината да се управлява изцяло от разстояние стават не просто интересни опции, а критични възможности.

Целият процес по експонация във вашия джоб, с пълни възможности за отдалечен контрол

Всички експонатори от новото поколение на Kodak имат възможност за двупосочна връзка с работния поток. Това означава, че както работния поток може да управлява всички параметри на машината, така и машината връща детайлна информация на работния поток или на вашето ERP.

Освен това Kodak предлага много функционална мобилна апликация, с която можете не само да виждате опашката на експонатора и да получавате информация за проблеми в реално време, но също така можете от удобството на своя телефон да пускате или спирате поръчки, да пренареждате опашката на машината.

Всичко това прави експонаторите реални свързани звена с вашето производство, а не самостоятелни машини, която стоят в отделно помещение.

Най-високата енергийна ефективност и намаляване на отпечатъка върху околната среда

Освен техническите предимства, експонаторите на Kodak са изцяло насочени към намаляване на отпечатъка върху околната среда на печатниците и в процеса на производство на продукти от световните марки като цяло.

Тенденцията за оптимизация на процесите, намаляване на емисиите и намаляване на отпечатъка на целия процес е не просто моментен маркетинг, а мисия, която много печатници и техните клиенти са приели като своя. Затова всички експонатори на Kodak са с много ниски нива на използване на енергия – често до 80% по-нисък разход на електрическа енергия спрямо най-близкия конкурент в класа

Съвместими с последните поколения безпроцесни пластини

Всички модели експонатори от Kodak са съвместими безпроблемно с последното поколение безпроцесни пластини, които ви позволяват да:

 • Спестите разходи от водя, проявител и ток от вашата проявителна машина
 • Премахнете изцяло проявителната машина от процеса
 • Качвате на печат по-качествени и стабилни пластини

Безпроцесните пластини Kodak Sonora XTRA са съвместими с всички експонатори на Kodak, независимо дали са с полуавтоматично подаване или напълно автоматизирани.

Пластините работят безпроблемно и със системи за автоматичен контрол с камери, системи за автоматично качване на пластините на печатната машина и други.

Kodak Achieve – достъпният експонатор за българския пазар

Термалните експонатори Kodak Achieve ви предоставят стабилността и надеждността с които са известни CTP експонаторите на Kodak, заедно с ункално качество на експонацията. Всичко това е опаковано в достъпно предложение, което може да се награджа с опции за автоматизация.

 

експонатори Kodak

 

Achieve е уникален в това, че предлага много лесна за поддръжка лазерна глава, която в същото време е значително подобрена спрямо алтернативни технологии, които се използват широко от други марки експонатори. Получавате от една страна висококачествена експонация без компромиси, а от друга лесна поддръжка и самостоятелност.

Achieve е идеалното решение за всички печатници които:

 • Нямат собствен експонатор, но искат да станат самостоятелни
 • Имат собствен експонатор, който е конвенционален или виолетов и искат да се възползват от предимствата на термалната технология, включително и безпроцесните пластини
 • Имат термален експонатор с нисък клас лазер и искат да увеличат качеството и стабилността си на експонация

Лазерната глава е специална разработка на Kodak, като предоставя много висока резолюция на експонация от 3000 dpi. Kodak Achieve работи с революционната глава TH5 изцяло разработена от Kodak за това приложение.

Независимо какво сте чували за която и да е марка, Kodak Achieve със сигурност е една от машините, които трябва да имате като предложение, ако мислите за закупуване на нов експонатор.

Основни технически параметри

Kodak Achieve T400 Kodak Achieve T800
Максимален размер пластини Пластини с размер до 838 х 990 мм Пластини с размер до 838 х 1143 мм
Скорости на експонация S скорост – 22 пластини на час
F скорост – 28 пластини на час
S скорост – 16 пластини на час
F скорост – 22 пластини на час
Виж термалния експонатор Kodak Achieve T400 Виж термалния експонатор Kodak Achieve T800

Achieve е уникален в това, че ви дава възможност да инвестирате само в това, което имате нужда, но да имате спокойствието, че машината ще расте с вашето производство:

 • Възможност за ъпгрейд на скоростта – увеличението на скоростта става бързо и лесно с няколко клика и не изисква дълъг престой на машината
 • Възможност за ъпгрейд от малкия размер към големия – ако имате малка машина, но в бъдеще мислите за печат в пълен формат, Achieve ви позволява да увеличите размера на експонация от T400 на T800, без да трябва да инвестирате в нова машина.
 • Възможност за ъпгрейд от Achieve към Trendsetter – ако в бъдеще вашият бизнес се смени и имате нужда от най-високата резолюция на пазара, можете да направите ъпгрейд на вашия Achieve към Trendsetter без да трябва да закупувате нова машина

Kodak Achive може да се надгражда с:

 • Автоматично извеждане на пластините – пластините се подават ръчно, но се извеждат автоматично на стакер или отиват директно към проявителна машина
 • Автоматично подаване на пластините – автоматично подаване и автоматично извеждане на пластини
 • Единична касета за подаване – една касета за един размер пластини с възможност за автоматично премахване на разделителната хартия
 • Няколко касети за подаване – до четири касети за четири размера пластини за автоматично подаване с премахване на разделителните листи. Правилният размер пластина се избира автоматично според зададената поръчка.
 • Опция за автоматично завъртане на пластините за да влизат директно в проявителна машина по късата страна
 • Опция за автоматично дупчене на пластините (пънч) – до десет глави за дупчене с различни размери и форми, според изискванията на печатните машини

Kodak Trendsetter – висока резолюция на експонация за всякакви приложения

Kodak Trendsetter е един от най-разпространените експонатори в света и е широко разпространен сред средните и големи печатници в България, които се доверяват на неговите качества и надеждност във времето.

 

експонатори Kodak

 

Trendsetter е известен със своята патентована лазерна глава Kodak SquareSpot, която е с изключително висока оптична резолюция от 9600dpi и създава практически идеален квадратен пиксел на експонация.

Машината може да експонира с линеатура до 450 lpi или стохастичен растер с размер 10 микрона.

Kodak Trendsetter е идеалното решение за средни и големи печатници които:

 • Търсят поръчки с по-висока добавена стойност и имат нужда от качествена експонация и стабилен печат
 • Имат термален експонатор от по-нисък клас и искат да постигнат спестяване както по време на експонацията, така и по време на печат от по-бързите подготовки и оптималния баланс по време на печат

Основни технически параметри

Kodak Trendsetter Q400 Kodak Trendsetter Q800
Максимален размер пластини Пластини с размер до 838 х 990 мм Пластини с размер до 830 х 1143 мм
Скорости на експонация F скорост – 30 пластини на час
X скорост – 43 пластини на часF скорост с автоматизация – 33 пластини на час
X скорост с автоматизация – 50 пластини на час
W скорост с автоматизация – 75 пластини на час
F скорост – 22 пластини на час
X скорост – 34 пластини на часF скорост с автоматизация – 22 пластини на час
X скорост с автоматизация – 50 пластини на час
W скорост с автоматизация – 75 пластини на час
Виж термалния експонатор Kodak Trendsetter Q400 Виж термалния експонатор Kodak Trendsetter Q800

Подобно на Achieve, Trendsetter също ви дава възможност да инвестирате само в това, което имате нужда, но да имате спокойствието, че машината ще расте с вашето производство:

 • Възможност за ъпгрейд на скоростта – увеличението на скоростта става бързо и лесно с няколко клика и не изисква дълъг престой на машината
 • Възможност за ъпгрейд от малкия размер към големия – ако имате малка машина, но в бъдеще мислите за печат в пълен формат, Achieve ви позволява да увеличите размера на експонация от Q400 на Q800, без да трябва да инвестирате в нова машина.

Kodak Trendsetter може да се надгражда с:

 • Автоматично извеждане на пластините – пластините се подават ръчно, но се извеждат автоматично на стакер или отиват директно към проявителна машина
 • Автоматично подаване на пластините – автоматично подаване и автоматично извеждане на пластини
 • Единична касета за подаване – една касета за един размер пластини с възможност за автоматично премахване на разделителната хартия
 • Няколко касети за подаване – до четири касети за четири размера пластини за автоматично подаване с премахване на разделителните листи. Правилният размер пластина се избира автоматично според зададената поръчка.
 • Опция за автоматично завъртане на пластините за да влизат директно в проявителна машина по късата страна
 • Опция за автоматично дупчене на пластините (пънч) – до десет глави за дупчене с различни размери и форми, според изискванията на печатните маши

Термалният CTP експонатор за офсетови пластини Kodak Trendsetter се предлага и в няколко VLF опции, които са много популярни сред печатниците на опаковки и метал, които работят с пластини в голям размер. Машината предлага същото ниво на технология, като тази при стандартния офсет и дава много голямо конкурентно предимство на печатниците на метал и опаковки, които могат не само да се възползват от много добра експонация и качествен печат, ами и от много функционалните възможности за управление на цветовете и намастиляването на Prinergy, нещо което принципно е много сложно в такива приложения.

Kodak Magnus – създаден за пълна автоматизация на производството

Kodak Magnus е малко популярна машина в България, но много разпространена в държави в които цената или достъпа до квалифициран труд е затруднена или много скъпа. Причината е, че Magnus е създаден да работи с много високо ниво на автоматизация като стандарт.

Както казваше колега от друга държава “Просто НЕ СЕ ЧУПИ” – машината е изключително здрава, работата с пластините е напълно в права линия по целия процес и всичко става безпроблемно и бързо.

Основната разлика между Magnus и практически всички други машини на пазара, е че дори в най-ниското си оборудване, той е с Continuous Load, а именно постоянно подаване на пластини. Всички експонатори, които са полуавтоматични и нямат опция за автоматично подаване и автоматично извеждане работят на принципа “пластините се подават една по една”. Докато се експонира една пластина не може да се зареди друга пластина.

Magnus е създаден за така нареченото “Постоянно подаване” в което пластините се подават практически на конвейр. Докато едната пластина се експонира следващата се подава и се води към лазерната глава. Докато едната се изважда от задната страна на машината, следващата вече се захваща за експонация и така нататък.

Резултатът е много високо ниво на автоматизация, постоянен процес и най-вече изключително безпроблемна експонация.

Magnus също работи с патентованата глава Kodak SquareSpot, която е с резолюция от 9600 dpi и създава точно оформен квадратен пиксел за експонация. Може да експонира с линеатура от 450 lpi и стохастичен растер до 10 микрона.

Основни технически параметри

Kodak Magnus Q800
Максимален размер пластини Пластини с размер до 950 х 1163 мм
Скорости на експонация F скорост – 28 пластини на час
X скорост – 45 пластини на час
Т скорост – 80 пластини на час
Виж термалния експонатор Kodak Magnus Q800

Magnus ви позволява да правите ъпгрейд на скоростта, точно както и при другите модели, без нуждата от закупуване на нова машина.

Kodak Magnus също може да се надгражда с автоматично подаване и извеждане, но тук вече имаме опции за наистина индустриален начин на работа:

 • Една касета за подаване на един размер пластини
 • Няколко касети за подаване на няколко размера пластини – напълно автоматизирано, до пет размера пластини, като правилният размер се избира автоматично на база поръчката
 • Една касета за подаване от пале – дирекно може да се зарежда цяло пале с пластини
 • Няколко касети за подаване от пале – директно могат да се зареждат няколко палета, общо до четири размера

Magnus се предлага и в няколко VLF опции, които са за печатници които имат нужда от експонация на големи пластини, но търсят или виско ниво на автоматизация или искат самостоятелно оборудване, което може да работи без намесата на оператор.

Каква е разликата между термалните експонатори

Оптичната система на термалния експонатор е важна, защото от нея зависят неща като резолюция, разпределението на енергията и геометрична точност на експонация.

Не само това, но вида оптика също така определя възможностите за скорост на експонация, начина на зареждане и закрепване на пластината на барабана и много други.

В общи линии на пазара могат да се определят четири основни оптични системи за формиране на лазерно петно върху пластината – такива с Гаусово разпределение, GLV технология, TH5 технология и SquareSpot технология.

 

експонатори Kodak

 

Оптика с гаусово разпределение

Това са най-често срещаните оптики при най-ниските класове CTP-та, за съжаление и при някои машини от среден клас. Представлява лазерно петно, което има профил на разпределение на енергията много подобен на фенерче – силна концентрация на енергия в средата и радиално намаляване на енергията навън.

Предимството на тази оптика е горе- долу едно – тя е много евтина и затова се използва при виолетовите и конвенционални CTP-та и някои термални CTP-та.

Минусите на тази технология са много и те имат пряко влияние на негативните резултати по време на печат:

 • Енергията е добра в средата, но се разсейва към краищата – никога не знаете къде колко енергия сте получили и съответно ще имате винаги различен размер точка, дори във файла да е еднакъв
 • Точката няма да е стабилна както в проявителната, така и по време на печат – няма да отпечатвате това, което очаквате, което означава много пари за настройка на печатната машина при всяка поръчка
 • Петното винаги е по-голямо от пиксела – понеже пикселът е кръгъл, а петното кръгло, то винаги трябва да е по-голямо от него и това означава, че няма как да правите финни растери, добри преливки и подобни
 • Шансът да можете да си калибрирате машината е много нисък – няма как да си направите профил на машината, ако резултатът на печат е винаги различен и при това без възможност да се предвиди

На изображението се вижда, че тази технология има оптична резолюция от около 1600 dpi.

 

GLV оптика

Тази оптика се използва в някои средни класове машини, както и в машини, които искат да се позиционират във високия клас, като залагат на липсата на информация за различните технологии. GLV означава (Grating Light Valve) и представлява система от отражатели – реално хиляди малки лентички, които са монтирани върху микрочип, който може да модулира тяхната форма и съответно начина по който те модулират светлината.

Предимството на тази технология е, че предоставя доста по-добра резолюция от лазерите с Гаусово разпределение и има по-добър контрол над формата на самото лазерно петно.

Тази технология също има своите ограничения, които са важни особено за печатници, които искат следят своите разходи и искат да ги оптимизират във всички етапи на процеса:

 • Като цяло тази технология е доста сложна – подобни машини трябва често да бъдат калибрирани, особено при използването на стохастичен растер
 • Лазерното петно все още е по-голямо от пиксела – в едната посока лентичките могат да “отрежат” светлината по добър начин, но в другата се наблюдава ефект много подобен на този на Гаусовото разпределение – разпръскване на енергията без ясен контрол

На изображението се вижда, че при подобен размер на пиксела тази технология има резолюция от около 2400 dpi x 1600 dpi. Има и специални разработки, но те вече са в много по-висок клас.

 

TH5 оптика

Всъщност това е оптиката, която е от най-скоро на пазара и е нова разработка на Kodak, която цели да се предостави много добра експонация с глава, която има технически лесна за поддържане и изработка оптика. Резултатът е страхотна лазерна глава, която може да се поддържа от оператора на печатницата и дава много висока резолюция.

Тази оптика има няколко предимства, които я правят поне според нас най-добрият избор за реалностите на българската полиграфия

 • Има много висока резолюция на експонация от близо 3000 dpi
 • Изключително лесна и е за поддръжка, като оператора може да прави много неща по нея
 • Има много евтина поддръжка и стабилна експонация
 • Формата на лазерното е близка до формата на пиксела с много добра форма в едната посока и значително подобрена форма в другата спрямо GLV главите, като в същото време е по-евтина от тях.

На изображението се вижда, че при размер на пиксела от 10 микрона, тази глава има оптична резолюция от 2400 dpi x 3000 dpi. Това означава, че с нея можете да:

 • Постигате постоянна и качествена експонация с висока точност
 • Да използвате стохастични и хибридни растери без никакъв проблем
 • Да работите с всякакви термални пластини, включително и безпроцесни такива

 

SquareSpot оптика

SquareSpot оптиката е патентовано решение на Kodak, което позволява на термалните експонатори да имат много висока резолюция и правоъгълно лазерно петно, с което могат да запълнят квадратен пиксел практически 1:1.
Тази оптика е една от най-добрите на пазара и не случайно машините с такава оптика се използват за всякакви видове печат, както и за експонация на филми, флексо клишета, офсетови пластини за банкноти и много други.

Тази оптика е изключително стабилна и дава много добри резултати по време на експонация, като не се нуждае от никаква калибрация преди да се експонират стохастични или хибридни растери – тя просто работи.

 • Изключително висока резолюция на експонация от близо 9600 dpi
 • Невероятна стабилност по време на експонация. CTP-тата с такава глава са толкова точни, че можете да експонирате четири различни плаки на четири различни машини без предварителна калибрация и ще имате пасер по време на печат
 • Формиране на стабилни квадратни пиксели, а от там и стабилни печатни точки – това което имате на файла е това, което имате на пластината, дори и при използване на проявителна със стар проявител

Научете повече за разликата в термалните експонатори, като прочетете в тази статия

За сервиза на ГЕД
Сервизът на ГЕД се е доказал като един от най-оптините и успешни, като поддържа инсталационна база от множество експонатори и свързани софтуери. Можете да разчитате на нашия екип както за инсталация и поддръжка, така и за настройки, профилактика, обучения, добри практики и всичко, което може да направи вашия процес и работата с нашите продукти по-успешна.

За ГЕД
ГЕД е дистрибутор на решенията на Kodak, както и на много други решения за офсетов печат, като предлага на своите клиенти цялостни и завършени решения, които целят да оптимизират и подобрят вашите процеси.

За Kodak
Kodak е лидер в разработката на CTP системи и е единствената фирма, която може да ви предложи цялостно решение от софтуер, пластини и експонатор, които работят в перфектна синергия и автоматизация

Интернет портал за печатни технологии.