Устойчиви материали от WINTER & COMPANY

57
Устойчиви материали от WINTER & COMPANY

В предишна публикация в Printguide с автор Невена Пеева за влиянието на потребителските нагласи към по-голяма устойвивост върху печатния бранш ви разказахме за устойчивите цели на Winter & Company. В днешния материал ще обърнем внимание на процеса за рецилкиране WINTER WRUP-CYCLING, създаден да постигне част от тези цели.

WINTER WRUP-CYCLING е процес за upcycling – рециклиране по такъв начин, че се получава продукт с по-добри качества или по-висока стойност от изходния материал. При него подбрани рециклирани суровини от потребителски и индустриални отпадъци, както и други устойчиви суровини се преработват в нови книговезки материали. По този начин Winter & Company рециклират ценните суровини и гарантират, че те се използват за висококачествени материали, които са достатъчно здрави, та продуктите изработени с тях да издържат на дълготрайна употреба. Благодарение на рециклирането тези суровини, вместо да бъдат изхвърлени, се включват в кръговата икономика.

 

WINTER WRUP-CYCLING

 

WINTER WRUP-CYCLING намалява употребата на първични ресурси. Материали, създадени чрез този процес могат да бъдат открити в цялото разнообразие от продуктови гами на Winter & Company:

Хартии

Тази категория материали вдъхва втори живот за хартиените отпадъци от потреблението и производството. Промишлеността и потреблението създават големи количества отпадъчна хартия и картон. Този отпадък се рециклира в нови суровини, които намаляват консумацията на естествените ресурси като дървета, вода и енергия.

  • Wibalin Recycled се състои от фибри, добити от потребителски (PCW) и промишлен отпадък (PIW). Благодарение на постоянното високо качество на тези фибри Wibalin Recycled е подходящ за повечето приложения с високи изисквания към хартията. Красива колекция от 16 цвята вдъхновени от природата и планетата. Разгледайте колекцията тук.

 

Wibalin Recycled

 

  • Papur cascada – Winter & Company използват процес базиран на чиста вода за производството на всеки отделен лист хартия от този материал. Водните капчици създават красиво непредвидима органична текстура по повърхността на хартията. Напомняйки ръчно направената хартия Papur cascada комбинира свеж дизайн с автентично усещане. Този материал е идеален за опаковъчната индустрия. Може да се използва също за канцеларски материали и форзаци. Веган продукт, който съдържа 40% потребителски отпадък, 100% рециклируем, има FSC сертификат и не съдържа тежки метали. Предлага се в 5 различни разцветки.*

 

Papur cascada

 

  • Welino Felt – вдъхновена от комбинацията между смели цветове и характеристики създадени по време на производството със структуриран филц, Welino Felt има непреходен дизайн, съчетание от оригинална структура и ярки цветове. Лесна за преработка Welino Felt е чудесна за опаковки, канцелария и много други приложения. Welino Felt е създадена да бъде устойчив продукт и съдържа 40 % потребителски отпадък. Напълно рециклируемата и биоразградима хартия е произведена съобразно директивата REACH на ЕС, има FSC сертификат и е веган. Материалът се поддържа на склад в седем различни цвята.*

Welino Felt

 

Акрилни платна

В търсене на иновативни продукти Winter & Company разработиха устойчив промазан книговезки материал, при който благодарение на високия процент рециклирани влакна сериозно се намалява употребата на първични влакна.

  • Ecorel Pure Skiver – Материалът е изработен от безлатексна основа, в чийто състав има над 50% рециклирани влакна от потребителски отпадък (PCW). Ecorel Pure Skiver може да се рециклира, като в същото време е устойчив и лесен за работа. Колекцията се състои от 8 цвята, налични на склад.*

 

Ecorel Pure Skiver

 

Текстилни материали

Производството на памук генерира отпадък. Winter & Company събират, почистват и преработват отпадъка във висококачествен флок от 100% рециклиран памук, който се полага върху основа от рециклирана хартия. Резултатът е Suedel Luxe Recycled:

  • Suedel Luxe Recycled представлява имитация на велурена кожа, изработена от рециклиран памук и хартиени влакна – устойчивото кадифе впечатлява от пръв поглед. За хартиената основа на материала се използва хартия от рециклираната серия Wibalin Recycled и рециклиран памук от индустриални отпадъци. Suedel Luxe Recycled е устойчив материал, създаден и за най-взискателните приложения. Поддържа се на склад в 5 класически цвята.*

Suedel Luxe Recycled

Рециклирани кожи

Чрез рециклирането на около 80 тона кожени фибри за година се намалява въздействието върху околната среда. Премахването на тези фибри от сметищата и инсинераторите и преработването им в дълготраен продукт има значителен положителен ефект върху околната среда. В търсене на устойчив и в същото време иновативен материал Winter & Company съчетаха рециклирането с най-напреднала технология за облагородяване с био смоли, които съчетани с нискорискови химикали добавят още стойност на този тип устойчиви продукти.

 

WINTAN VINTAGE

 

Луксозни материали за бижутерийната индустрия

Материалите в тази категория се произвеждат от рециклирани PET бутилки (PCW). Те се преработват в малки парченца, от които се добива прежда. Този 100 % рециклиран материал като втора стъпка се ползва за изтъкаване на полиестерени тъкани, които се влагат в луксозни материали за обличане.

  • Velours Recycled – елегантна имитация на кадифе, произведена от 100 % рециклирани бутилки (PCW). Материалът е подходящ за изарботката на дисплеи за бижутерски витрини и луксозни опаковки. Наподобявайки най-доброто кадифе, Velours Recycled съчетава елегантния външен вид с невероятна мекота при допир. Материалът е 100% рециклируем. Отговаря на стандартите, заложени в регулацията REACH на Европейския съюз. Има Oeko-Tex сертификат и е веган. Velours Recycled се предлага в два цвята – черно и кремаво.*

Velours Recycled

 

  • Nabuka Recycled – Наложилата се на пазара и популярна имитация на набукова кожа NABUKA сега съществува и в екологична версия. Новият материал впечатлява безкомпромисно с уникално усещане и висока еластичност. Полиуретановото покритие с ефект благороден набук е положено върху полиестерен субстрат добит на 100% от рецилклирани потребителски отпадъци (PCW) Материалът е подходящ за изработване на луксозни опаковки, дисплеи за бижута и скъпоценности, обзавеждане на витрини, кутии за часовници. Благодарение на уникалното усещане при допир оставя приятно чувство за дълго. Nabuka Recycled отговаря на стандартите, заложени в регулацията REACH на ЕС и е произведена без суровини от животински произход (веган). Поддържа се на склад в черно и бежово.*

Nabuka Recycled

 

*В статията става дума за складови наличности в централния склад на Winter & Company в Германия. В София тези материали се доставят след подаване на заявка в срок до 14 работни дни и след потвърдени наличности в централния склад.

Повече за устойчивите практики в Winter & Company можете да прочетете тук.

Касима ДЛ ООД е официален представител на Winter & Company за България.

Касима-ДЛ ООД
Тел.: 02/ 822 10 80
Тел.: 0884/ 132 392
Тел.: 02/ 931 37 68
office@kasima-bg.com
www.kasima-bg.com

Профил на Касима-ДЛ ООД в каталога Полиграфия Инфо.

Автор: Невена Пеева

 

Интернет портал за печатни технологии.