Хартии от агаве, бамбук и коноп от Hahnemuehle

802
Хартии от агаве, бамбук и коноп от Hahnemuehle

Устойчивостта и дигитализацията са водещи тенденции. Hahnemuehle, като откривател на Digital Fine Art хартиите, реши да разработи хартии за дигитален артистичен печат, които се произвеждат от устойчиви материали, в екологичния смисъл на думата. Новата колекция Natural Line показва грижа за оклната среда и същевременно представя артистични хартии за дигитален печат, произведени от необикновени и екологично устройчиви суровини – бамбук, коноп и агаве (столетник). Тези „зелени“ хартии имат отредено специално място в колекцията уникални материали на над 400-годишната фирма от Германия.

 

Hahnemuehle

 

Казваме, че посочените растения са устойчив ресурс, защото се характеризират с няколко общи качества – източник са на целулоза, изискват минимални грижи, много малко вода, растат бързо и не се нуждаят от пестициди, Бързият растеж означава по-голям добив на целулоза от единица площ, сравнено с дърветата, например, така се помага за опазването на природата.

Произведени само от растения, без оптични избелители и използващи възобновяеми суровини – тези три качества са фундаментални за колекцията Natural Line, но те са и кодирани дълбоко в ДНК веригите на компанията Hahnemuehle. Можем да кажем с усмивка, че от 1965-та година, всички хартии на Hahnemuehle са изцяло ВЕГАН! Новите хартии Bamboo, Hemp и Agave, с техните натурални, топло-бели тонове, са прекрасни артистични медии, способни да възпрозивеждат ярки цветове и плътни черни тонове, без да се прибягва до използването на оптични избелители. Премиум-клас покритията за мастиленоструен (ink-jet) печат са гаранция за това – както при всички хартии от Hahnemuehle Digital Fine Art Collection.

TIPA World Award 2020 „Best Inkjet Photo Paper“: Hahnemühle Natural Line

Bamboo – 290 g/m2 · 90% бамбукови влакна · 10% памук · натурален топло-бял цвят

 Bamboo

Bamboo е първата в света FineArt хартия за мастиленоструен (ink-jet) печат, произведена от 90% бамбукови влакна. Тя създава усещане за близост до природата, а производството и е екологично безвредно. Натуралният, топло-бял цвят и меката, леко изразена „велурена“ текстура и придават чувственост на отпечатаното изображение, особено осезаема при докосване на материята.

Матовото, premium-клас инк-джет покритие осигурява превъзходни резултати при печат, с впечатляващо репродуциране на полутонове и детайли, особено при топло-тонираните и черно-бели фотографии. Bamboo е acid-free, lignin-free, не съдържа оптични избелители и отговаря на най-строгите изисквания за дълговечност на опечатните изображения. Уникалната комбинация от екологични бамбукови влакна, мека повърхостна текстура и превъзходно качество на печат, придава на артистичното изображение откроявата се изразителност и одушевеност.

Предимствата на бамбука:

 • един от най-бързорастящите растителни видове на земята, расте до 1 метър на ден!
 • расте 20-30 пъти по-бързо от дърветата;
 • може да се събира реколта веднъж на всеки 5 години, като отсичането не унищожава растението и то пуска нови стебла;
 • не е взискателно растение и вирее дори на източщени от земеделие почви;
 • нуждае се от много по-малко вода, не се използват торове или пестициди;
 • падащите на земята листа създават натурален компост и превръщат изтощената почва в плодородна;
 • мощната коренова система предотвратява ерозията;
 • извлича голямо количество въглероден двуокис, особено през първите години на растеж и така спомага за намаляване на парниковия ефект повече, отколкото дърветата.

Hemp – 290 g/m2, 60% конопени влакна, 40% памук, бял цвят

Hemp
Hahnemuehle Hemp използва едни от най-отдавна известните на човечеството и разпространени по света влакна – 60% от състава на хартията са конопени влакна. Впечатлява с натуралния, ярко-бял цвят, заслугата за който е на естествения бел цвят на конопените влакна, затова няма нужда от използване на оптични избелители. Фината текстура на хартията дава един приятен, копринен допир. В комбинация с висококачественото матово покритие за мастиленострувен печат, Hahnemuehle Hemp е една наистина универсална артистична медия. Цветовете и детайлите се възпроизвеждат брилянтно, дълбочината на черното се откроява, а ярко-белия цвят подсилва контрастите. Acid-free, lignin-free, отговаря на най-строгите изисквания за дълготрайност на отпечатните изображения. Конопът е жизнено-важна част от производството на хартия от векове, а заради устойчивостта и здравината на влакната му, често е предпочитан за отпечатване на важни исторически документи, които се очаква да се изполват често и да издържат много години. Няколко забележителни примера са Библията на Гутенберг и американската Декларация за независимост.

Предимствата на конопа:

 • бързорастящ, достига височина от 4 метра за 3 месеца;
 • непридирчив към почвата, расте почти навсякъде, при различни почви и климат;
 • подобрява, вместо да изтощава почвата;
 • дълбоките корени разрохват почвата, но и пречат на ерозията;
 • не се нуждае от много вода;
 • не се използват пестициди, хербициди или фунгициди при отглеждането му;
 • всяка част от растението се използва – стъбло, листа, семена;
 • усвоява значителни количества въглероден двуокис от атмосферата;
 • индустриалният коноп е с минимизирано съдържание на THC (Тетрахидроканабинол), но усещането да печаташ фотографии на хартия от коноп е магнетично :-).

Agave – 290 gsm · 70% agave fibre · 30% cotton · white

агаве

Hahnemühle Agave допълва Natiral Line с матерал за художествен печат, произведен с влакна от агаве (столетник). 70% от тази уникална, екологична FineArt хартия са произведени от сизал – здравите влакна, получени от растението агаве. Тези влакна се използват за производството на въжета за селското стопанство и корабоплаването, хартия, геотекстил, мишени за дартс, килими, изолационни и композитни материали.

Хартията Hahnemuehle Agave се отличава с натурален, ярко бял цвят и не съдържа оптични избелители. По едрата, но същевременно деликатно изразена текстура приава на отпечатъка завладяващо усещане за дълбочина, допълнено с приятен, мек допир. Матовото премиум-клас покритие за мастиленоструен печат осигурява безкомпромисно качество на печат – цвят, детайл, плътност на черното и оптимален контраст! Хартията е acid-free, lignin-free, отговаря на най-строгите изисквания за устойчивост на отпечатните изображения с времето.Добре балансираната комбинация от уникалния материал за изработка, натуралния, ярко-бял цвят, интересната текстура и високото качество на печат правят от Hahnemuehle Hemp една колкото ексклузивна, толкова и универсална артистична медия.

Предимствата на агаве:

 • непретенционо растение, виреещо в най-сухите части на Земята
 • за 4 години растението е готово за използване
 • по време на растежа, между растенията агаве могат да се отглеждат други култури, например царевица, боб, грах, което предпазва почвата от изтощаване
 • не се нуждае от торове или химически препарати за растителна защита
 • нуждае се от минимално количество вода
 • листата на агавето могат да се събират няколко пъти в годината, в продължение на над 15 години

FACTOR.BG е официалният дистрибутор на Hahnemühle Digital Fine Art за България и може да предложи демострации и тестови медии в демонстрационнтие си центрове в София, на ул. Раковски 72 и в Асеновград, кв. Запад, ул. Лозница 2д.

 

бамбук

Интернет портал за печатни технологии.