Actega ще демонстрира технология за метализация на Drupa 2020

466
Actega ще демонстрира технология за метализация на Drupa 2020

Една технология, която се прокрадна на презентацията на щанда на Landa по време на Drupa 2016, ще бъде официално демонстрирана от Actega на тазгодишното изложение. Става въпрос за процеса на метализация, който спестява значително количество материал, разходи и време за изработка в сравнение с традиционните процеси. За целта през 2017 година Actega придобива Nano-Metallography ™ технологията на Landa и днес можем да разкажем повече за Actega Metal Print EcoLeaf. Важно уточнение е, че част от информацията не е потвърдена от производителя и се базира на частични демонстрации по време на предходни изложения и публикувани видео презентации. Пълните възможности на технологията ще бъдат представени по време на Drupa 2020.

технология за метализация

Какво е известно за процеса на производство с Actega Metal Print EcoLeaf – първоначално чрез мастила на UV или водна основа се отпечатва изображението, което ще бъде метализирано. В зависимост от типа печат на печатащия модул може да се говори дори за работа с променливи данни. В последствие в модула за полагане се нанасят метални люспи върху предварително отпечатаните зони. Остатъкът от метални частици се връща в контейнера за последващо използване. По този начин системата не генерира отпадъци и това я прави по-икономична и по-екологична от стандартните технологии, използвани към момента. Така създаденото сребърно изображение може да бъде надпечатано допълнително с цел постигане на конкретен цвят или ефект.

технология за метализация

Actega Metal Print EcoLeaf е съвместима с повечето печатни технологии, като към момента е потвърдена възможност за работа с офсет, флексо, сито и inkjet. Очаква се първият модел да бъде с работна ширина на медиите до 430 мм и скорост на печат до 70 метра в минута, а в последствие да се надгражда. Компанията все още не е тествала всички комбинации от материали и мастила. В близките седмици ще започне доставката и инсталацията на технологията до първите бета-тестъри, така че да се гарантира 3-месечен период на експлоатация преди пълното представяне на Drupa 2020.Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.actega.com

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/