Agfa планира да отдели офсетовия си бизнес в друга компания

155
Agfa планира да отдели офсетовия си бизнес в друга компания

Agfa планират да преструктурират своя бизнес обслужващ офсетовия печат в отделно юридическо лице с цел оптимизация на продуктовата гама.

Поделението Offset Solutions включва производството на печатни пластини и филми, CTP системи, софтуерни системи включително такива за управление на цветовете и web-to-print, както и фотоапарати и филми за тях и др. Широкоформатните и индустриалните системи за мастиленоструен печат на групата са част от другото крило Digital Print & Chemicals.

 

пластини Agfa

 

Последните резултати за цялата 2019 година на поделението Offset Solutions са били с най-голям дял от всички дейности на Agfa с продажби в размер на €843 милиона, което представлява 38% от продажбите на групата с общ оборот €2,24 млрд. Заради пандемията и редица други проблеми обаче звеното Offset Solutions единствено в групата не е осигурило основен растеж на печалбата през 2019 г.

Миналата година дивизията затвори и два завода за пластини в Лийдс във Великобритания и Пон-а-Марк във Франция.

„Тази планирана реорганизация е част от стратегическата програма за трансформация на групата Agfa-Gevaert“, се казва в съобщението на фирмата, цитирано от Printweek.

Еди Уилямс, ръководител на продажбите в отдела за търговския печат на Agfa е заявил, че фокусът е върху привеждането на бизнес отдела в добра форма за в бъдеще и подготовката му за по-нататъшни вероятни промени в индустрията.

„Бизнесът няма да се върне на мястото си. Става въпрос за това как можем да върнем звеното към рентабилност на първо място. Голямата тройка, ние, Кодак и Фуджифилм не можем да продължим в същия дух. Има свръхкапацитет, натиск върху цените и намаляване на обемите всяка година“, е казал Уилямс.

Източник: printweek

Интернет портал за печатни технологии.