Agfa с нова дигитална машина с акцент в печата на опаковки и дисплеи

208
Agfa с нова дигитална машина с акцент в печата на опаковки и дисплеи

Agfa SpeedSet 1060 е листова мастиленоструйна машина с формат В1 (ширина 1060 мм), която може да печата върху картон, офсетови и хартии с покритие, както и някои други материали с дебелина от 0,2 до 2 mm.

 

Agfa SpeedSet 1060

 

Машината е работи с мастиленоструйни печатащи глави Fujifilm Dimatix Samba с резолюция 1200 dpi, които по думите на разработчика, осигуряват „почти офсетово качество на печат“. При печат на картон с максимална резолюция от 1200×1200 dpi скоростта е от порядъка на 100–120 м./мин., което съответства на 6500–9000 листа в час. В други режими Agfa SpeedSet 1060 може да достигне до 11 000 листа в час.

Предвидено е първата версия на SpeedSet ще бъде четирицветна, но се предлага възможност за разширение до седемцветна конфигурация (очакван диапазон на реализация по Pantone 85-95 %, в рамките на Delta E със стойност 2). Също така към машината в линия са предвидени глава за нанасяне на универсален праймер и още две глави за лакиране.

Мастилата, които използва SpeedSet са разработени от Agfa и са на водна основа. Те могат да използват в опаковки за хранителни опаковки с непряк контакт с продукта, опаковки за напитки, фармацевтични препарати и др. За сушенето на мастилата са предвидени инфра-червено сушене, както и такова с горещ въздух.

В този момент има две предварителни бета инсталация на Agfa SpeedSet, които са във Великобритания и Северна Америка. Официалните бета тестове ще започнат в началото на 2024 година, а продажбите половин година след това.

 

Inca SpeedSet 1060

 

Разработката на модела SpeedSet 1060 е на Inca Digital, които станаха част от Agfa през 2022 година, както отбелязахме и в Printguide. Официалната предварителна информация за машината можете да видите тук.

Интернет портал за печатни технологии.