Цялостен флексопечатен процес в Bobst Bielefeld Flexo Center

100
Цялостен флексопечатен процес в Bobst Bielefeld Flexo Center

BOBST проведоха събитие с отворени врати в новия си Flexo Center of Excellence в Билефелд, Германия, където посетителите видяха целият флексопечатен процес, от начало до край.

Центърът на BOBST в Билефелд вече е напълно оборудван за демонстриране на целия флексопечатен процес. Той е подготвен специфично за CI флексопечатни машини, които печатат на широка рола с разширена цветова гама (Extended Color Gamut, ECG). Центърът е създаден съвместно с партньорите на BOBST. Това гарантира, че интеграцията на всички елементи създава безпроблемен цялостен процес.

 

Bobst Bielefeld Flexo Center


Флексопечат с разширена цветова гама

Bobst Билефелд сега е най-добрият център, посветен на флексопечатния процес,” каза Mark McInulty, управител на Bobst Билефелд. „Той осигурява безценно централизирано средище, за тестване и продължително развитие на ECG процеса от BOBST и индустриалните ни партньори в условията на система, базирана на отвореното партньорство. Центърът помага на клиентите ни, които използва CI флексопечатна технология да използват максимално предимствата, които предлага използването на ECG процеса.”

ECG

Използването на ECG бележи постоянен ръст. Процесът използва три допълнителни цвята мастило – оранжево, зелено и виолетово, (OGV). В допълнение на конвенционалните мастила (CMYK) това позволява постигане на съответствие с над 90% от Pantone цветовете. Съответствието, постижимо чрез традиционната технология е около 60%. За производителите на опаковки тази технология означава значителни икономии на време и разходи. По-малко смени на мастила и миене на машините, премахване на потребността от складиране на много допълнителни цветове, намаляване на загубите на време за смесване на мастило, гарантиране на постоянно възпроизвеждане на цвета на поръчки, които се изпълняват през дълги периоди от време или в различни точки на света.

Оборудването от BOBST, показано на събитието включва:

  • VISION CI: флексопечатна система, която включва много технически иновации, бърза и лесна подготовка, автоматизация и интелигентни технологии, които осигуряват постоянно възпроизвеждане с водни или солвентни мастила, минимално количество отпадък и лесно производство на широка гама материали.
  • EXPERT CI: a CI флексопечатна машина с иновативни функции, които я правят подходяща за седмцветен ECG печатен процес. Система със стабилни и контролирани резултати и изключителна производителност с мастила на водна или солвентна основа.
  • Дигитална маса за инспекции: иновативна технология за контрол на качеството. Предлага сравнение в реално време за сравнение на реалния продукт с цифрова проба.
  • Сервизни решения за оптимизиране на производителността и качеството.

Оборудване от партньори на BOBST

  • U. Günther Prepress – решение за управление на процесите от дизайна до печата, оптимизирано производство за ECG печатен процес.
  • Miraclon – подготовката на процеса включва KODAK FLEXCEL NX Wide 4260 система за подготовка на KODAK FLEXCEL NXH форми. Miraclon помага в решаването на уникалните проблеми на ECG печата с помощта на патентованите си технологии.
  • Glunz & Jensen – машина за производство на клишета Flex-i-Pro 470, система за сушене Concept 401D и експонатор 401 ECLF за големи флексопечатни форми до 1200 x 1530 mm.
  • ESKO – Esko XPS Crystal 4835 система за експонация, режеща маса Kongsberg X20, цялостен предпечатен софтуер за генериране за файлове за ECG печат.

Други партньори са: Rossini, Lohmann, Zecher, Daetwyler, Flint Group, Follmann, X-Rite PANTONE.

Източник: bobst.com

Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.