Canon с амбиция да се превърне във водещ играч на пазара на цифровия печат на етикети и опаковки

358
Canon с амбиция да се превърне във водещ играч на пазара на цифровия печат на етикети и опаковки

Canon ще демонстрира своята амбиция да бъде важен и доверен партньор на производителите на етикети и опаковки и ще покаже нова дигитална преса и концептуални продукти, които потвърждават прогреса на марката по пътя към тази цел. Акцентирайки върху важността на пазара на етикети и опаковки като стратегически области за растеж, Canon ще демонстрира на своя щанд производство на живо на етикети и опаковки от велпапе и картон.

Етикети

На изложението drupa Canon ще покаже новата дигитална преса за етикети LabelStream LS2000, което ще е първото представяне на живо извън Япония. Базирана на иновативни технологии на Canon и проектирана за печат на етикети в индустриални мащаби, LabelStream LS2000 е първата мастиленоструйна машина за етикети на водна основа на Canon. Устройството, което ще се предлага в региона на Европа, Близкия Изток и Африка от 2025 г., отпечатва в CMYK плюс бяло върху самозалепващо фолио с нова система от мастила, проектирани да отговарят на стандартите за безопасност на храните. Посетителите на щанда на Canon на изложението drupa ще могат да видят на живо производството на етикети от хартия и фолио, като етикетите ще бъдат отпечатвани от пресата LabelStream LS2000, след което ще бъдат лакирани, щанцовани и рязани чрез непоточно оборудване за довършителни операции от Grafisk Maskinfabrik. Ще бъдат показани и мостри от машината за флексопечат FL3 на компанията Edale от групата на Canon.

 

Canon LabelStream LS2000
Дигиталната преса за печат на етикети с мастила на водна основа Canon LabelStream LS2000 ще бъде представена на изложението drupa 2024

 

Велпапе

За да демонстрира амбицията си за развитие на пазара на печат върху велпапе, Canon ще представи своята концепция за индустриална листова еднопасова дигитална преса, предназначена за печат на опаковки от велпапе и проектирана да осигурява качество на печат, подобно на офсетовия, при ширина на печат 1,7 m, производителност до 8000 m2/h и подобрена рентабилност. На щанда ще бъде показан 3D модел, печатни мостри и анимации, показващи технологията на системата.

Посетителите, които се интересуват от дигитален печат върху велпапе, могат да видят на живо печат на прототипи на опаковки и малотиражен печат на промоционални опаковки чрез широкоформатните принтери Arizona и Colorado на Canon. За производителите на опаковки и доставчиците на печатни услуги тези решения позволяват персонализирано производство на опаковки в малки тиражи по заявка. Новият плосък принтер Arizona 2380XTF с технология FLXflow (за подробности за този продукт вижте отделното съобщение за пресата от 25.03.24 ) ще отпечатва рекламни дисплеи и опаковки върху широка гама от материали, включително велпапе. Възможностите за печат на бяло, лак и релефен печат с височина до 4 mm със софтуера PRISMAelevate XL дават пълна свобода на дизайнерските решения за висококачествени опаковки и опаковки с брайлово писмо за хора с увредено зрение.

 

Canon обявява разработването на листова еднопасова дигитална преса за печат върху велпапе

Конфигурацията UVgel Print Factory, включваща принтер серия Colorado M тип „ролка към ролка“, подаващо устройство Fotoba Jumbo Roll JRL 170 и навиващо устройство JRR 170, ще бъде показана в процес на печат върху ламинатно фолио, предвидено за последващо ламиниране на велпапе за производство на висококачествени опаковки като дигитална алтернатива на конвенционалното ламиниране. Замяната на конвенционалния процес на ламиниране с дигитално отпечатване върху ламинатно фолио позволява производството на малки тиражи висококачествени опаковки, които могат да бъдат персонализирани или произведени в множество версии, а издръжливостта на UVgel печата означава, че не винаги е необходимо добавяне на защитно покритие. Чрез възможностите на технологията FLXfinish+ за създаване на матова или гланцова повърхност с една печатна операция без смяна на мастилото или печатния носител клиентите могат да постигнат първокласен изглед и стил без допълнителни разходи.

Картон

Благодарение на придобиването на компанията Edale през 2022 г.  Canon вече присъства на пазара на услугите за печат върху картон. На изложението drupa ще бъде показан поточен процес за производство на сгъваеми картонени опаковки от предварително отпечатани роли, към които ще бъде добавен студен печат, cast & cure ефект или лак чрез производствената линия за картон Edale FL5-Single-Pass. Картонът ще се подава поточно към плоска щанца Edale FDC600 за рязане, биговане, брайлов печат/преге и отстраняване на отпадъци, произвеждайки накрая завършени картонени заготовки в един пас.

 

Edale FL5
Компактна конфигурация на производствената преса за печат върху картон Edale FL5 ще бъде показана на щанда на Canon на изложението drupa

На щанда ще бъдат показани също мостри от картон, отпечатани на дигитални преси Canon, като например лазерната преса imagePRESS V1350 и мастиленоструйната преса varioPRINT iX3200, .

За да демонстрира амбицията си да се превърне в ключов доставчик в сектора на опаковките, Canon ще представи своята визия за индустриален листов дигитален печат върху картон, прицелвайки се в производителите на опаковки, които се интересуват от предимствата на дигиталния печат.

 

Дженифър Колочек, старши директор маркетинг и иновации, производствен печат в Canon EMEA, коментира: „Докато процесите на флексопечата и офсетовия печат са подходящи за масово производство в големи обеми, производителите на опаковки се опитват да увеличат максимално производителността си в условията на по-чести поръчки за повторно отпечатване, малки тиражи и печат на множество версии, тъй като собствениците на марки създават все по-голям брой артикули – всичко това в контекста на значително съкратени срокове за изпълнение.

 

„Като световен лидер в производството на мастиленоструйно оборудване за задачи в големи обеми, нашите дигитални преси вече работят в комбинация с аналогово оборудване в сложни индустриални среди с големи производствени обеми в различни сегменти на комерсиалния печат, което ни дава задълбочена представа за изискванията на производителите на опаковки. Нашият водещ на пазара експертен опит в областта на мастиленоструйните принтери, знанията ни за печатните носители и богатият ни опит в изграждането на високопроизводителни производствени линии, заедно с допълнителните познания, получени след придобиването на марката Edale, означават, че Canon може да помогне на доставчиците на печат на етикети и на производителите на опаковки от велпапе и картон да получат конкурентно предимство чрез повишаване на работната ефективност и диференциране на предлаганите услуги.

 

„Работейки с различни технологични партньори, имаме ценен опит в разработването на цялостни решения, хибридни работни процеси и интелигентна автоматизация. Нашите системи, заедно с непрекъснатата експертна техническа и бизнес подкрепа на Canon, позволиха на стотици компании по целия свят да създадат допълнителен производствен капацитет и да се възползват от новите печеливши пазарни тенденции и бизнес модели. Ние сме твърдо решени да предоставим същите тези предимства и на производителите на етикети и опаковки.“

 

Източник: Канон Европа

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.