Нов конкурентен сублимационен принтер Epson SC-F10000

310
Нов конкурентен сублимационен принтер Epson SC-F10000

Нов индустриален сублимационен принтер от Epson печата с до 250 кв.м. на час, до 1950 мм ширина

Epson SC-F10000 е „най-горещия“ сублимационен принтер на компанията, след последователното представяне на desktop (F500), entry-level (F6300) и флуоресцентен (F9400) модел.


Сублимационният печат е конкурентен бизнес – особено предвид близостта на Турция и обемите на текстилния бизнес там. Най-силно се усеща тази конкуренция от фирмите, занимаващи с печат „на ишлеме“, декориращи продукцията на текстилни производители, които искат срок, качество и ЦЕНА. Факторът цена е толкова определящ, че всяка оптимизация на разходите в печатниците е жизненоважна. Дори няколко стотинки на квадратен метър са причина.


Обичайните методи за оптимизиране на разходите са очевидни – по-ниска цена на принтера, по-ниска цена на мастилото, по-ниска цена на сублимационната хартия.


Натискът върху доставчиците на оборудване и консумативи е огромен и постоянен. Но всичко има своите граници, особено в моменти, когато суровините и транспортните разходи поскъпват стремително.


Ефентивността на работния процес и цената на труда са фактори, които обикновено се пренебрегват. И, ако преди 10 години нещата бяха спорни, сега ситуацията е коренно различна.


Един пример: Ако имате един принтер и преса/каландър, и имате двама оператори – един на принтера и един на пресата/каландъра, при 100% натоварване, за 8 часа работен ден, без престои, настройки и т.н. загуби на време, можете да отпечатате, в зависимост от принтера, (в случая калкулираме на база Epson SC-F9300 или F9400, 3 паса – 44 кв.м./час, поставете вашите цифри, за да проверите за себе си), около 350 квадратни метра на смяна (8 часа по 44 кв.м./час).


Залагаме брутна работна заплата, плюс всички данъци и осигуровки, за сметка на работодателя, около 2000 лева на човек на месец, или около чисто 1300 лева). Ако извадим отпуски, официални празници, тук-там по 1-2 дни болнични, ще се почлучат около 18 реални работни дни на месец, което означава (2 Х 2000 лв.) / 18 дни = 222 лева на ден.


Резултатът – дори в тази идеална ситуация и несъкрушимо висока производителност, ние имаме цена за труда в порядъка на 63 стотинки на квадратен метър продукция!


Сега да си припомним безкрайните прекъсвания на работата, мострирането, тестовете с клиенти и каквото още се сетим, обичйно за реалното трудово ежедневие – дори с този производителен принтер, едва ли ще надхвърлим 300 кв.м. на ден, а може би и 250!


Това означава между 75 и 90 ст. на кв.м.!


Което е равно на цялата цена на мастилото и хартията!


А каква ли е сметката на тези, които имат някакви други машини, печатащи със скорост 10-15 кв.м. на час!?!


Дали те изобщо са си я правили по този начин?


От калкулацията става ясно, че с натиск върху доставчика и сваляне на още 1-2 стотинки, нещата няма да се получат, ако трябва да се борим на „ишлемарския“ пазар, тоест, работим като доставчик на печатна услуга при поискване.


Дори и при инсталирането на няколко принтера, нещата стигат до естествени лимити – при късите серии и безкрайните мострирания, реалността е, че един оператор не може да се справя с повече от 3 принтера, като в този случай, вероятността да се наложи назначаването на втори човек за пресата/каландъра, преминава в необходимост! Можем спокойно да приемем, че цената на труда, при екстензивно усвеличаване на капацитета, чрез увеличаване на броя принтери, трудно ще слезе под 30 стотинки на кв.м.!


Забележете, коментраме само принтери Epson SC-F9300/9400), които гарантират скорост около 40-45 кв.м./час, при печат с търговско качество за фешън артикули, на 3 паса! Ако скоростта на печат или на трансфер е по-ниска или заплатите са по-високи, то сметките се променят към по-лошо!
Трябва да вземем предвид и още нещо – на пазара, който кометираме, клиентите изискват спешна реакция. Никой не е съгласен да чака две седмици, докато завършим текущата поръчка. Това значи, че трябва винаги да имаме свободен производствен ресурс, което, по дефиниция, са блокирани пари в оборудване, само и само да може да се осигури експресна реакция.


Не ни харесва? Няма проблем, казват клиентите, Турция е близо, щом не можете, ще отидем там!


Тук е мястото на високопроизводителните индустриални сублимационни принтери, като Epson SC-F10000.

 

Epson SC-F10000


Ето някои характеристики:

 • ширина на печат – 76 инча или 195 см
 • висока скорост на печат – до 250 кв.м./час
 • нов тип печатащи глави, позволяващи печат с отлично качество, при висока скорост.
 • Технология Epson Precision Dot –  за оптимално съотношение производителност/качество
 • Лесно зареждане на медията от двете страни на машината
 • автоматични калибрации, с помощта на вградена RGB камера
 • високоефективна система за сушене, намаляваща риска от намачкване и зацапване, или откопиране на гърба на хартията, при навиването на ролата
 • оптимизирана система за автоматичн контрол на опъването на хартията (Ad-ATC), за прецизно и стабилно водене на материала от началото, до края на ролката
 • Резервоари за мастило в два варианта – 10 литра или 3 литра на цвят
 • Възможнсот за смяна на мастиления контейнер по време на работа
 • Удобна система за зареждане на мастилата, в отделен модул, стоящ самостоятелно
 • датчик за нивото на отпадъчното мастило/почистващ разтвор
 • усъвършенствана система за почистване и поддръжка на машината, спестяваща операторско време
 • 9-инчов, тъч-скрийн контролен панел, с интуитивен и разбираем интерфейс
 • много от процесите по техническото обслужване, включително смяната на глава, не изискват посещение от сервизен специалист. Това позволява непрекъснат цикъл на работа, дори и при много тежки натоварвания.
 • Всичко по машината – самият принтер, конструкция, електроника, печатащи глави, мастила, драйвери и RIP-софтуер са произведени от Epson – уникално предимство, доказало своята състоятелност с времето.

За сублимационния печат същестуват различни пазари, за които Epson имат специфични решения:

 • сувенири, чаши, фотопанели ChromaLuxe, награди, обозначения и т.н. – Epson SureColor F500
 • рекламен текстил, спортни екипи, soft-signage, голям формат фотопанели ChromaLuxe – Epson SureColor F6300
 • професионално декориране на текстилни изделя за модната и рекламна индустрия, Soft Signage, средни обеми „ишлеме“ – Epson SureColor F9400H (флуоресцентни + стандартни цветове, едновременно) или F9400, F9300
 • иnдустриални обеми за печат, моден и рекламен текстил, Soft Signage, печатни услуги по поръчка (ишлеме) – Epson SureColor F10000

За повече информация: factor.bg

Интернет портал за печатни технологии.