Дигитално облагородяване без нужда от предварително ламиниране

595
Дигитално облагородяване без нужда от предварително ламиниране

H&B представят машина за дигитално нанасяне на частични лакове и фолиа без нужда от предварително нанасяне на ламинат.

 

дигитален лак и фолиа

 

Американският производител на машини за облагородяване на печатна продукция H&B (Harris & Bruno) заяви, че новото устройство ExcelCoat ZRX с формат B1 ще съчетае аналоговото им ноу-хау с мастиленоструйна технология в една платформа.

ExcelCoat ZRX е първата по рода си машина, която съчетава система от анилокси на H&B с водещата в бранша мастиленоструйна технология, с което може да се извърши частично лакиране и поставяне на фолиа с едно преминаване върху медии без покритие.

 

дигитален лак и фолиа

 

Процесът на облагородяване предложен от H&B протича в три стъпки. При първата ExcelCoat ZRX нанася AQ (водно покритие) или UV покритие, за да се създаде гладка плоска повърхност. Предлага се и избор на различни ефекти, като матов, soft touch и различен цвят, което подпомага нанасянето следващите украси на горния слой. Тази стъпка премахва необходимостта от ламиниране, което е по-малко екологично и по-скъпо. Следващите две стъпки са стандартни за дигиталните машини за облагородяване, а именно нанасяне частично на полимер, върху който полепва фолио.

Скоростта на работа и видът на използваните мастиленоструйни глави за нанасяне на полимера обаче все още не са оповестени.

H&B определят ExcelCoat ZRX като машина „променяща играта“ и тя ще бъде представена по време на на drupa 2024.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.