Термалните експонатори Kodak Trendsetter

27
Термалните експонатори Kodak Trendsetter

Kodak Trendsetter са едни от най-продаваните и известни експонатори в света, заради уникалната лазерна глава, с която работят и невероятните ползи, които тя носи на печатниците, които притежават тези машини.

 

Kodak Trendsetter

 

Kodak Trendsetter е средният модел експонатори от портфолиото на Kodak като стои в центъра на най-добрата комбинация от много високо качество, достъпност, възможности за автоматизация и неповторими технологични параметри.

Неслучайно Trendsetter е изборът на много средни и големи печатници, които търсят в своите CTP машини не просто желязо, което да вади пластини, а реална технология, която да им даде спестявания в процеса и конкурентно предимство пред конкуренцията.

 • Нямате собствен експонатор или имате виолетов или конвенционален експонатор, но искате да получите най-доброто качество – ако търсите нещо повече от това да смените технологията на експонация и да получите най-доброто на пазара, Kodak Trendsetter определено е един от вариантите, който трябва да имате предвид.
 • Имате съществуващ термален експонатор и смятате, че имате добра термална експонация – термалните пластини са много добри и стабилни, но ако не използвате стабилен термален експонатор, вие получавате вариации, които се отразяват на вашия процес дори да не го забелязвате, защото вашите печатари го компенсират. С Trendsetter ще получите максимума от термалната технология и всички ползи, които до момента са ви се струват като маркетинг химери, ще станат ежедневие във вашето производство.

 

 

Trendsetter е много надеждна машина и това е видимо по значително по-малкия брой, които се предлагат втора ръка, както и от това, че има машини на пазара, които са на 10 – 15 години и експонацията, която правят е същата както при нова машина.

Вградени функции, които гарантират качеството на крайния резултат

Trendsetter e автоматична машина, която прави експонацията лесна и сигурна за всички производства и условия. Независимо дали имате сериозен опит в експонацията на пластини или навлизате в процеса сега, Trendsetter е идеален избор за вашите нужди.

Термална компенсация
Алуминият, който е основен материал в пластините е много податлив на разтягане и свиване спрямо разликите в температурата в помещението, в което съхранявате пластините, помещението за експонация и печатната машина.

Trendsetter има автоматична система за термална компенсация, която измерва температурата на пластините, с които работи и компенсира образа спрямо това. Резултатът е, че имате идеален пасер по време на печат на всички цветове, включително и ако се наложи да експонирате еднократно само една пластина, която е стояла на друго място.

Автоматичен фокус
Друга автоматична система в Trendsetter е автоматичния фокус, който динамично измерва разстоянието между пластината и лазера. Ако поради някаква причина – прашинка, ударена пластина или друго това разстояние се промени, машината компенсира в реално време, без забавяне на скоростта на експонация. Така отново получавате качествен резултат, без да имате нужда от изключително точен контрол на входните параметри – широк диапазон на работа, който ви дава свобода.

Геометрична компенсация
Да се прави точна геометрия на цилиндър, върху който се захваща тънък алуминий, който се върти с много голяма скорост, е много трудно упражнение. Trendsetter има автоматична система за анализ и компенсация на геометричните отклонения, така че крайният резултат винаги да е идеален.

Всъщност Trendsetter са толкова добри, че ако пуснем четири пластини на четири експонатора и ги качим на една печатна машина, те ще имат идеален пасер. Всичко това без предварителни калибрации или настройки, машината прави всичко сама.

Уникална лазерна глава, която има висока резолюция с реален положителен ефект на печат
Kodak Trendsetter използват патентованите глави Kodak SquareSpot, които са станали летвата за сравнение на всички машини в сферата. Kodak SquareSpot е уникална поради няколко причини:

 • Създава реална резолюция на експонация от 9600 dpi, което е най-високата резолюция на CTP, което не е насочено към печат на скрити елементи
 • Експонира с реална, изключително точно оформена квадратна точка, което ви дава много качествена експонация и стабилност на пластината по време на печат
 • Работи перфектно без да трябва да се калибрира, без да има нужда от настройки, без да има нужда от специална подготовка, дори при работа с линеатура от 450 lpi или 10 микрона стохастичен растер.

Това е една от причините Trendsetter да е предпочитан от печатниците, които искат да имат много добро управление на детайлите и управление на цветовете, като печата на опаковки и висококачествени комерсиални продукти.

Крайният резултат е качествен печат, финни детайли, много кратки подготовки, еднакъв печат през целия тираж и най-вече стабилност и предвидимост. Ако искате да правите някакво управление на цветовете имате нужда да направите профил на вашите машини. Ако използвате пластини, които всеки път имат различни параметри на пренос на мастило и печат, това е просто невъзможно. Trendsetter и термалните пластини на Kodak решават този проблем и пред вас се отваря една цяла вселена от възможности.

 

Trendsetter

 

Trendsetter работи безпроблемно и без нужда от постоянно наблюдение като част от вашия работен поток

Последните събития показаха колко е важно всички машини и софтуери в компанията да са свързани, да формират цели процеси, които работят автономно и да могат да работят и да се управляват отдалечено.

Експонаторите винаги са били онова самостоятелно оборудване, което стои в мръсната стая в ъгъла и качеството винаги е зависело от печатните машини и печатарите.

Всъщност CTP машината и софтуерите за управление и стандартизация са звеното, което може да донесе наистина най-голямата разлика в крайния резултат. В допълнение всъщност получавате:

 • По-добри резултати – по-добро управление на цвета, увеличена плътност на цветовете, увеличено цветово пространство, по-добър печат на сложни изображения, без компромис в цветовете, дори приемане и печат на RGB файлове, които можете да отпечатате с увереност без да ги конвертирате към CMYK
 • По-ниски разходи – по-малко ръчни стъпки, процес, който не зависи от всеки отделен човек, а е истинско производство, по-бързо влизане в печат, по-малко разходи за енергия и вода и още много директни и индиректни спестявания по целия процес
 • Истинско свързано производство, вместо занаятчийство – стандартизация и автоматизация, които правят истинска индустриализация. Полиграфията работи с големи машини, но често е занаятчийство, което зависи от специфични знания. С модерните технологии знанието се прехвърля в компанията и нейните процеси и остава там, за да се използва еднакво от всички.

Trendsetter ви позволява да направите всичко това бързо и лесно. Машината може да се надгради с опция за двупосочна комуникация. От една страна тя може да получава детайлна информация от вашия работен поток, а в обратната посока да изпраща информация за статуси, етапи на експонация и много други директно към вашата ERP система или работен поток.

Машината има много високо ниво на автоматизация, както на механичния процес по подаване и извеждане, така и на софтуерния процес по пускане, спиране, избор на поръчки и подобни.

Можете да управлявате всичко по машината от разстояние, включително и с удобството на вашия мобилен телефон, защото Kodak предлага много функционална апликация за мобилен телефон, с която можете да пускате и спирате поръчки, да пренареждате опашката и други.

Kodak Trendsetter като част от зелената инициатива на вашата компания и вашите клиенти

Kodak Trendsetter работи безпроблемно с безпроцесни пластини, като се предлага като готово решение с безпроцесните пластини Kodak Sonora XTRA. Работата с безпроцесни пластини означава, че:

 • Няма нужда изобщо да инвестирате в проявителна машина и всичко около нея ако нямате такава
 • Ако вече имате проявителна ще спестите всичките разходи свързани с нея, като ток, вода, химия, поддръжка и резервни части и ще можете да я продадете
 • Ще намалите значително разходите, които имате в целия процес
 • Ще започвате всяка поръчка по-бързо, с по-малко брак и настройки
 • Ще намалите отпечатъка си върху околната среда и проблемите, които имате с контролиращите органи

Не на последно място Kodak Trendsetter е един от най-енергоефективните експонатори на пазара – черта характерна за всички модели на Kodak. В някои случаи машините са близо 80% по-енергоефективни от своите конкуренти в съответния клас, особено ако има добавена автоматизация.

Основни технически параметри

Kodak Trendsetter Q400 Kodak Trendsetter Q800
Максимален размер пластини Пластини с размер до 838 х 990 мм Пластини с размер до 830 х 1143 мм
Скорости на експонация F скорост – 30 пластини на час

X скорост – 43 пластини на час

F скорост с автоматизация – 33 пластини на час

X скорост с автоматизация – 50 пластини на час

W скорост с автоматизация – 75 пластини на час

F скорост – 30 пластини на час

X скорост – 43 пластини на час

F скорост с автоматизация – 22 пластини на час

X скорост с автоматизация – 50 пластини на час

W скорост с автоматизация – 75 пластини на час

Виж термалния експонатор Kodak Trendsetter Q400 Виж термалния експонатор Kodak Trendsetter Q800

Trendsetter също ви дава възможност да инвестирате само в това, което имате нужда, но да имате спокойствието, че машината ще расте с вашето производство:

 • Възможност за ъпгрейд на скоростта – увеличението на скоростта става бързо и лесно с няколко клика и не изисква дълъг престой на машината
 • Възможност за ъпгрейд от малкия размер към големия – ако имате малка машина, но в бъдеще мислите за печат в пълен формат, Achieve ви позволява да увеличите размера на експонация от Q400 на Q800, без да трябва да инвестирате в нова машина.

Kodak Trendsetter може да се надгражда с:

 • Автоматично извеждане на пластините – пластините се подават ръчно, но се извеждат автоматично на стакер или отиват директно към проявителна машина
 • Автоматично подаване на пластините – автоматично подаване и автоматично извеждане на пластини
 • Единична касета за подаване – една касета за един размер пластини с възможност за автоматично премахване на разделителната хартия
 • Няколко касети за подаване – до четири касети за четири размера пластини за автоматично подаване с премахване на разделителните листи. Правилният размер пластина се избира автоматично според зададената поръчка.
 • Опция за автоматично завъртане на пластините, за да влизат директно в проявителна машина по късата страна
 • Опция за автоматично дупчене на пластините (пънч) – до десет глави за дупчене с различни размери и форми, според изискванията на печатните машини

Как да разберете кое е най-добрият избор за CTP за вашето производство

Най-добрият начин е да получите реална и детайлна информация за всички машини, които има на пазара. Kodak има три модела CTP експонатори, които е добре да присъстват във всички анализи, защото са мерната единица, с която се сравняват почти всички.

 

 

Като всяка машина и технология CTP-тата имат своите специфики и тяхното познаване може да ви помогне да направите правилния избор за вашите нужди и цели на развитие. Общо взето машините се различават по своите лазерни източници и архитектура – как да разположени тези лазери и как работят в синхрон.

Можете да прочетете повече в нашата статия Каква е разликата между различните CTP експонатори

 

 

За ГЕД
ГЕД е един от утвърдените доставчици на CTP техника и софтуер за българската полиграфия, като предоставя на своите клиенти най-новите и качествени технологии, които имплементира в готови и работещи решения. Фирмата има изграден опитен екип от специалисти и прехвърля на своите клиенти най-добрите практики и знания при работа с всеки продукт, който продаваме, за да гарантираме максималната възвращаемост на инвестицията.

За Kodak
Kodak е лидер на пазара на CTP оборудване, като притежава редица патенти и водещи технологии в тази сфера. Kodak SquareSpot се е превърнала в летвата, с която се сравняват всички експонатори. Kodak е единствената компания, която предлага оборудване, софтуер и консумативи изцяло разработени от компанията и които са направени да работят с максимална ефективност.

Източник:  Гед ООД

Интернет портал за печатни технологии.