Преоткриване на възможностите на печата с Konica Minolta на drupa 2024

496
Преоткриване на възможностите на печата с Konica Minolta на drupa 2024

С най-напредналите като технология затворени дигитални производствени линии, показвани някога публично, Konica Minolta и MGI представят съвместно истинския смисъл на дигиталната трансформация в печата на щанд с площ 2 400 кв. м. на изложението drupa (щанд A65, Зала 8B) в Дюселдорф, Германия (28 май – 7 юни) в невиждан досега мащаб. В шест взаимосвързани зони и на два етажа, Konica Minolta и MGI ще покажат над 30 машини и почти същия брой софтуерни решения, демонстрирайки как техните тонер и мастиленоструйни технологии се допълват безпроблемно в печатницата на бъдещето.

Щандът, седмият по големина на drupa, оперира от гледната точка на голяма модерна интелигентна фабрика, където посетителите ще видят отблизо резултата от съчетаването на експертиза и иновативен подход, в преследване на целта Konica Minolta да продължи да подпомага клиентите в тяхната цифрова трансформация. Щандът включва истински цялостни решения, като се започне от изграждане и налагане на бранда и се стигне до печата, довършителните дейности и логистичните процеси – всичко това на един щанд.

 

Konica Minolta на drupa 2024

 

 

Konica Minolta представя поне 20 европейски премиери на drupa, в които се поставя силен акцент върху устойчивостта, стойността на печата и как клиентите могат да „видят потенциала в бъдещето на печата“ – това са нейните основни послания на drupa. Тя ще демонстрира начини за устойчиво производство в съответствие с философията на Индустрия 5.0. Това се постига чрез помощни технологии, спестяващи труд и лесни за използване операции, подобряващи общата производителност на всички процеси, не само на печатните.

В основата на демонстрациите на Konica Minolta ще бъдат безпрецедентни конфигурации на настройките и нови приложения на технологиите на Konica Minolta, които имат определящо значение за търговските печатници и производители на етикети, както и за собствениците на марки, дизайнерите и рекламните агенции в начина, по който извършват дейността си.

Иновациите и продажбите на машини са признак за прогрес

Сред 30-те системи, работещи на живо на drupa, е следващото поколение HS-UV мастиленоструйна преса на Konica Minolta, AccurioJet 60000, която се показва за първи път. Този модел от висок клас следва качеството и технологията на серията AccurioJet KM-1e и е допълнително разработен за максимизиране на стойността за клиента и подобряване на използваемостта. AccurioJet 60000 представлява HS-UV мастиленоструйна преса със забележителен капацитет от 6000 листа на час (sph) и предлага възможност за двустранен печат, което гарантира гъвкавост и ефективност на печатните операции. Тази преса е акцентът на изложението и съчетава впечатляваща скорост с отлично качество на изображението. Използването на вградени сензори и спектрофотометър на Konica Minolta позволява непрекъснато наблюдение и контрол на печатния процес, за да се осигури консистентност и високо качество на изображението.

 

 

Друга световна премиера на drupa е моделът на Konica Minolta AccurioPress C84hc, който използва високохроматичен тонер и отпечатва ярки и живи цветове с невероятно постоянство. Това е единствената в света платформа, използваща новия тонер, освободен от ограниченията на цветовата гама на обикновените тонери. Целевите клиенти включват търговски печатници, специализирани дизайнерски къщи, рекламни агенции, корпорации и марки.

Друг пример за технологичната еволюция на Konica Minolta е партньорството с MGI (MGI Digital Printing Systems). Те демонстрират как отделни процеси като фолиране, лакиране, печат, сгъване и сушене могат да бъдат комбинирани в един напълно интегриран производствен цикъл. AlphaJet на MGI ще бъде в центъра на вниманието и ще покаже предимствата на изцяло дигиталната B1+ индустриална фабрика за печат с едно преминаване на медията.

За клиентите това води до значителни икономии на пространство, енергия и разходи за персонал. Ръчните настройки от различни производствени машини ще бъдат обединени в една напълно автоматизирана система, включително използването на софтуер до B1+ формат.

Многократно награждаваните тонер системи, като например пресата AccurioPress C14000e на Konica Minolta за производство на големи обеми с вече над 2200 продажби в световен мащаб и AccurioLabel 400 – част от портфолиото за еднократно преминаване на медията с над 1500 продажби в световен мащаб – са сред звездите на drupa. Тези и други системи допринесоха за утвърждаването на репутацията на Konica Minolta като основен играч в цифровия печат, тъй като тя продължава да навлиза на пазарите на производствен и индустриален печат с помощта на мастиленоструйни и тонер технологии.

 

Konica Minolta на drupa 2024

 

Издигане на програмния печат на нови нива с помощта на изкуствен интелект

На drupa ще бъдат демонстрирани и най-новите постижения в области като програмния печат (programmatic print) – извеждането на променливите данни на следващо ниво чрез добавяне на съдържание, генерирано от изкуствен интелект, за напълно таргетирана комуникация.

Тъй като Konica Minolta работи със собственици на марки, дизайнери и творци, на drupa ще бъдат показани и уникални софтуерни приложения специално за тях, сред които е „Ex Kansei“. Прогнозният софтуер, базиран на данни от проследяване, създаден в резултат на дългогодишни изследвания, може да се използва за превръщане на невидимата информация в стойност чрез оценяване на човешки елементи като внимание и впечатление, с цел анализиране на мисловния процес на потребителите. Ex Kansei може да анализира широк спектър от активи на марката, включително продуктови опаковки, дигитална реклама, директна поща, маркетингови материали и точки на продажба в магазините. Резултатите са налични само в рамките на няколко минути след качването на ресурсите в облака. Софтуерът прави количествен анализ и визуализира всичко – от вниманието, което продуктът привлича, и впечатлението, което създава, до хармонията на цветовете, нивото на сложност и позиционирането му.

Прилагане на устойчивостта в действие с практически примери

Konica Minolta ще покаже как дигиталният печат дава възможност за печат при поискване вместо „печат за рафта“. Пример за „устойчивост по подразбиране“ на Konica Minolta ще включва използването на рециклирана хартия за всички брошури и други маркетингови материали, произведени при поискване на drupa. Освен това, за първи път Konica Minolta няма да вземе предварително отпечатани материали. Вместо това всяка продуктова брошура или друг маркетингов материал на Konica Minolta може да бъде поръчан на голям дисплей и ще бъде отпечатан в рамките на секунди след всяка заявка до автоматичните линии, работещи в реално време. В допълнение, практическите примери включват:

  • Използване на рециклирани килими, които са преработени в нови пластмасови подови настилки
  • Сътрудничество с Университета по приложни науки в Дюселдорф чрез доставка на ПДЧ с покритие, така че студентите да могат да изработват нови мебели, тестови установки и транспортни контейнери от плоскостите за щанда
  • Осигуряване на повторна употреба на материалите от плоскости по-късно като транспортни контейнери
  • Пресоване на дървесни частици в пелети в нова, енергоспестяваща система за екстракция, които могат да бъдат изгаряни в подходящи отоплителни системи и да се превръщат в топлинна енергия

Роботика и други софтуерни постижения

Стремейки се да преоткрие възможностите за печат, Konica Minolta ще представи своята визия за цифрова трансформация в печатницата на бъдещето. Значителен аспект от нейната демонстрация се върти около ефективното използване на цифровото оборудване, като специално се подчертава автоматизацията на печата.

В рамките на „услугата със смесена реалност“ ще бъдат представени услугите на Konica Minolta за дистанционно обслужване, при които оператори, използващи слушалки или смартфони с камери, могат да се свързват чрез облака със сервизното бюро на Konica Minolta, за да помогнат с дистанционна визуална поддръжка в реално време в редки случаи на проблеми.

 

Роботика

 

Представеното на drupa приложение за смартфони AIReLink е специализиран инструмент за сервизни техници, разработен от Konica Minolta въз основа на дългогодишен опит с над 4000 техници. Откакто е пуснато в действие, то е спестило почти 10 000 посещения на клиенти, повече от 300 000 километра път и е намалило емисиите на парникови газове със 140 тона.

Съчетавайки модерно въвеждане на поръчки с автоматизирана обработка, Konica Minolta включи два колаборативни робота за предаване на отпечатаните брошури на клиента, който ги е поръчал.

Сътрудничество с партньори за използване на водещ световен опит

На изложението технологичният лидер ще работи с много партньори, за да използва максимално възможностите на водещите световни технологии. В допълнение към тясното сътрудничество със стратегическия партньор MGI Digital Technology (MGI), други партньори на щанда са Industrial Inkjet Ltd (IIJ), световен лидер в областта на персонализирането на мастиленоструйни продукти по поръчка, Plockmatic, световен доставчик на решения за довършителни работи, който ще покаже нови продукти на щанда на Konica Minolta, Valiani, италиански производител на машини за рязане и плоски плотери на световно ниво, както и SEI, една от най-динамичните и иновативни компании в света на лазерните технологии. Също така на щанда е MTEX NS от Португалия със своята цифрова преса за производство на опаковки от велпапе. Други водещи партньори като Fiery, Acco, Wirbelwild, Suchy, Upland, Grafisk Maskinfabrik (GM), Horizon и Kodak Creo, както и вътрешни подразделения на Konica Minolta като Konica Minolta Sensing и FORXAI също демонстрират своите възможности.

 

Konica Minolta на drupa 2024

 

Сред новите продукти, представени за първи път на drupa, са:

  • PaperOne 5000

Принадлежи към иновативната гама лазерни системи SEI, която е най-технологичната за цифрово конвертиране и довършителни работи от SRA3 до листове В1 за щанцоване и биговане. Модулната система B2 PaperOne 5000, използваща патентования софтуер Icaro на Konica Minolta, може да се използва с едно или няколко лазерни устройства и да се конфигурира според изискванията на клиента. Рязане, биговане и микроперфорация са някои от възможните процеси.

  • AccurioPro Colour Manager (APCM) Suite

Стартирани са нови подобрения за това цялостно решение за управление на цветовете, предназначено да рационализира работните процеси с интегриран подход. AccurioPro Colour Manager включва безпроблемна функционалност с IQ-501, собствена авангардна технология на Konica Minolta, или други външни измервателни устройства.

  • AccurioPro Dashboard

Беше обявена нова версия на усъвършенствания софтуерен инструмент на Konica Minolta, обхващащ целия производствен работен процес и анализиращ цялостни процеси. AccurioPro Dashboard улавя производствените мощности с големи подробности, което позволява на потребителите му да намалят времето за престой и разходите, свързани с производството. В същото време софтуерът помага да се увеличи общата производителност, като анализира целия производствен процес, автоматично събирайки и оценявайки информацията за устройствата.

  • AccurioPro Flux

В софтуерното решение AccurioPro Flux на Konica Minolta са направени множество подобрения, всички предназначени да подобрят автоматизацията на работния процес, да разширят бизнес възможностите и да дадат по-голяма гъвкавост на клиентите. Версия 10 е от полза и за трите модула – Essential, Premium и Ultimate, а акцентът е обновеният и подобрен WebShop, включващ множество нови функции. Последната итерация предлага и по-голяма поддръжка за AccurioJet KM-1 на Konica Minolta.

Опцията AccurioPro Flux Label Impose работи безпроблемно с пресите AccurioLabel на Konica Minolta и предлага универсален пакет за печат, който позволява на доставчиците на печатни услуги да управляват ефективно заданията за печат, да добавят променливи данни и да печатат етикети с перфектно качество. Flux Label Impose също така улеснява създаването на правилни входни данни за създаване на щанцови инструменти, поддържа VDP, интуитивен потребителски интерфейс и голяма печатна площ от 320×480 мм.

  • Omnia 100

Omnia 100 е щанца с автоматично подаване – машина за рязане с непрекъснато зареждане на листови носители и система за обработка с висококапацитетно подаващо устройство от Valiani, за да отговори на нарастващото търсене на персонализирани процеси на щанцоване и бутикови опаковки, без да се добавят разходи за щанци и подготвителни работи. Тя се отличава с пълна интеграция на цифровия работен процес, автоматична настройка и четене на баркод или QR код, което означава, че не се изискват високи умения от операторите.

Освен това се предлагат нови опции за MGI JetVarnish 3D Web 400 като JetSeal и вградена щанцова машина, а от подразделението Sensing Business Unit на Konica Minolta са показани инструментите за управление на цветовете MYIRO. Те ще включват спектрофотометри за усъвършенствано управление на цветовете и за високоскоростно автоматично сканиране.

Визията на Konica Minolta: Печатни материали с висока добавена стойност, отпечатани ефективно

Олаф Лоренц, генерален мениджър "Международен маркетинг" в Konica Minolta

Олаф Лоренц, генерален мениджър „Международен маркетинг“ в Konica Minolta Business Solutions Europe, заяви: „След осем дълги години сме горди, че отново сме на drupa, където ще представим нашата визия за печатницата на бъдещето. Вярваме, че мисията на подразделението за професионален печат на Konica Minolta е да насърчава преминаването от аналогов печат към използването на цифров печат, като по този начин създава свят, в който печатните материали с висока добавена стойност се отпечатват ефективно, а въздействието върху околната среда е сведено до минимум. За да осъществим тази мисия, ние имаме широк спектър от бизнес сфери – от търговски печат до печат на етикети, опаковки и индустриален печат, а като продукти и решения разполагаме с най-доброто в индустрията портфолио от решения, включително предпечатна подготовка и довършителни дейности.“

Той добави: „Нашият щанд на drupa – с над 20 европейски премиери – ще надхвърли рамките на поглед към бъдещето. Тя е проява на нашата отдаденост да бъдем пионери в цифровата трансформация, да насърчаваме и допринасяме за устойчивостта на печатарската индустрия, особено с настъпването на ерата на индустрия 5.0.“

Източник: Коника Минолта

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.