Printful е първата латвийска печатна компания – еднорог

292
Printful е първата латвийска печатна компания – еднорог

 

Printful предлага web-to-print услуги за онлайн търговци и е оценена на 1 милиард долара. Оценката дойде след последната инвестиция от 130 милиона долара, привлечена от инвестиционен фонд Bregal Sagemount. В света на финансирането на млади компании терминът „еднорог“ означава технологична стартираща компания, постигнала пазарна оценка от над 1 млрд. долара.

printful

Printful преживя експлозивен растеж, като приходите му се увеличиха с почти 80% и надвишиха 200 милиона долара през 2020 г. От стартирането си през 2013 г. компанията е продала над 32 милиона персонализирани печатни продукта на клиенти от цял ​​свят. Printful се интегрира с най-популярните платформи за електронна търговия, включително Shopify, Etsy, WooCommerce, Wix и Squarespace.

Глобалният екип на Printful от над 1800 служители предоставя услуги в 8 собствени и 5 партньорски печатни бази по целия свят.

Историята на компанията започва през 2012г. След като стартира успешен бизнес в родната си страна Латвия, съоснователят Lauris Liberts пренася идеите си на другия край на света. Той се премества в САЩ и стартира онлайн магазин за мотивационни плакати, наречен Startup Vitamins. Всички поръчки са отпечатани и опаковани от Лорис и съпругата му в хола им в Лос Анджелис.

С цел да комбинира ИТ с електронната търговия и да приложи опита от стартирането на Startup Vitamins, малък екип от 6 души в Латвия и САЩ стартира Printful и започва да отпечатва клиентски поръчки в първия печатен център на компанията. Разковничето се оказва възможността на онлайн търговците и малки компании да ползват готови темплейти за своите продукти като само поставят дизайна си в тях, а останалото като печат и логистика се върши от Printful.

Интеграцията с най-популярните онлайн платформи за търговия води милиони клиенти на ежедневна база.  През 2014 г. компанията прави първия си милион. Производствените бази се отварят първо в САЩ, а експанзията продължава в Мексико и Европа.

Какво се очаква през 2021г. – логистични центрове в Испания и Канада и нови партньорства в Австралия и Япония.

Подобна история и експанзия в печатния бранш има друга компания – Cimpress. Макар тяхната стратегия да е насочена към пълно рекламно обслужване на малки компании и закупуване на печатници, които вече са развили web-to-print услуги, експанзията им се движи по сходен на Printful начин.

Източник и снимки: Printful

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.