Нови спецификации за широкоформатен печат от работната група Ghent

214
Нови спецификации за широкоформатен печат от работната група Ghent

GWG представи новаторски спецификации, съобразени с разстоянието, от което се гледат отпечатъците и мащаба. Това позволява създаване на един стандарт, който да обхване многообразните специфики на широкоформатните поръчки.

 

спецификации за широкоформатен печат

 

Започнахме работа по новите спецификации преди известно време,“ коментира David van Driessche, изпълнителен директор на GWG и директор на технологиите на Four Pees: „Тъй като новите спецификации трябва да покрият пазар с много широки граници и резултатът е предизвикателство за доставчиците на решения за преглед на файлове, преди шест месеца публикувахме обществена тестова версия. Вярваме, че спецификациите вече са готови за пазара.“

След публикуването на тестовата версия, започнахме да внедряваме Sign & Display спецификациите при първия си клиент,“ коментира Peter Kleinheider, изпълнителен и технологичен директор за калибрираните работни процеси и съпредседател на комитета, който разработи новите спецификации.

Поддръжката на по-широка цветова гама и концепцията за мащабиране беше директно и безпроблемно включена в работния процес.“ Новата спецификация прави създаването на PDF файлове за широкоформатен печат много по-лесно и добавя крайно необходима стандартизация към пазарния сегмент.

Разстояние на гледане и фактор на мащабиране

Разстоянието на гледане е средната дистанция между крайния отпечатан продукт и типичния наблюдател. То може да варира от 1m за банер до 75 m за билборди на магистрали. Тази концепция е заложена, защото, колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-ниска е допустимата резолюция за печат.

Факторът на мащабиране е друга широко използвана концепция в областта на широкоформатния печат. Тъй като файловете могат да бъдат с много големи размери, обичайните програми може да нямат възможността да ги обработват в реален размер. Много дизайнери създават PDF файловете си двойно по-малки, в 1/10 или дори в 1/48 от крайния формат за печат. Условията в спецификациите на GWG отчитат и това.


Широка цветова гама

Друг фактор, който отличава тази нова спецификация е, че тя позволява използване на по-широки цветови пространства в PDF файла. Това е важно, защото на този пазар има голям брой устройства с разширена цветова гама. За пръв път спецификация на GWG позволява използване на калибрирани RGB или L*a*b* пространства в PDF документ.

Къде да ги намерите?

Спецификациите и настройките за приложения, базирани на тях, са достъпни на сайта на GWG тук.

Източник: www.gwg.org

Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.