Stora Enso продава своята фабрика за хартия Nymölla на базираната в САЩ Sylvamo

493
Stora Enso продава своята фабрика за хартия Nymölla на базираната в САЩ Sylvamo

Сделката ще увеличи с около половин милион тона капацитета за производство на хартия в портфолиото на Sylvamo и ще укрепи пазарната и позиция в региона на Европа

 

Завод за хартия
Заводът за производство на хартия Nymölla. (Източник: Cision/Stora Enso)

 

Stora Enso приключи продажбата на своя завод за производство на хартия Nymölla в Швеция и всички свързани с него активи на базирания в САЩ производител на хартии без покритие Sylvamo. Сделката за продажба беше обявена още миналата година през септември, но беше приключена сега след получаване на регулаторни одобрения. Стойност на сделката е за около 150 милиона евро.

Заводът в Nymölla има капацитет от 485 000 тона офис хартии без покритие, като в него се произвежда познатата марка Multicopy. Очаква се сделката да намали годишните приходи на Stora Enso с около 290 милиона евро на основа на прогнозите за 2021 г. Тази сделка е част от вече обявената схема за продажба на четири от петте съоръжения за производство на хартия на Stora Enso.

Stora Enso се е фокусира върху своя дългосрочен план за растеж, като насочва усилията си в посока производство на материали за възобновяеми опаковки, строителните решения и иновациите в биоматериалите. Няма определен краен срок за завършване на процеса на продажба на останалите заводи в Hylte и Anjala.

Кои са Sylvamo?
Американска компания със седалище в Мемфис, Тенеси. Sylvamo имат фабрики в Европа, Латинска Америка и Северна Америка, които преобразуват възобновяеми ресурси в хартия за образователни, комуникационни и развлекателни цели. Във фирмата работят над 7500 души.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.