Украинци произвеждат хартия от паднали листа

149
Украинци произвеждат хартия от паднали листа

Украинската компания RE-leaf   е създадена от Валентин Фречка за производство на изцяло рециклирана хартия на основата на листа от дървета и растения. Докато е 19 годишен студент, Валентин стартира с научно изследване за превръщането в хартия на падналите листа от дървета и растения. След три години компанията вече произвежда хартиени торби и опаковки в град Житомир, на 140 км от украинската столица Киев.

Източник снимка: Re-leaf Facebook

Валентин Фречка си партнира с местен производител на хартия, който през 2018 г. го наема като специалист за развойна дейност. През 2020 г.  Валентин произвежда първата торбичка в собствената си компания.

Източник снимка: RE-Leaf Facebook

За да се произведе хартията, събраните листа се варят във вани, след което получената маса се изпраща на конвейер за изсмукване на влагата. Впоследствие се разтяга и се прави хартия. В производствения процес суровините се загряват само до 40 градуса и поради това не се отделят вредни вещества във въздуха.

Източник снимка: RE-Leaf Facebook страница

След много опити, проби и грешки, Re-leaf вече обслужва първите си поръчки. Амбицията на създателя на компанията е да произвеждат по 5 тона хартия на месец.

Интернет портал за печатни технологии.