Уникалната по рода си машина за ламинация Uteco DuaLam, създадена съвместно със Sun Chemical

454
Уникалната по рода си машина за ламинация Uteco DuaLam, създадена съвместно със Sun Chemical

Uteco DuaLam е единствена по рода си технология, която е комбинация от оборудване, специално лепило и контрол на качеството по време на ламинация.

 

Uteco DuaLam

С технологията на Uteco DuaLam материалът се обработва след много кратко време, като същевременно се избягват стандартните артефакти, които се виждат в безсолвентната ламинация.

Машината за ламинация няма еквивалент на пазара и е създадена да предостави всички ползи, без ограниченията, които са стандартни за този процес:

 • безсолвентна ламинация без стандартните артефакти, които са типични за тази технология;
 • пълна полимеризация на лепилото само след няколко часа, така че материалът е готов за предаване на вашите клиенти;
 • напълно екологична ламинация с нисък отпечатък върху околната среда, което е изключително критично за всички печатници, които работят със собственици на марки.

Оборудването е съвместна разработка на:

 • Uteco, които са предоставили своето уникално знание за създаване на висококачествени машини;
 • Sun Chemical, които са създали лепилото за това приложение;
 • Synaptik, които са разработили системата за следене на качеството по време на ламинация.

Uteco DuaLam – стабилна и надеждна машина, на която можете да разчитате

Машината е с утвърдена технология, което я прави лесна за използване и много надеждна във времето. Има две глави за нанасяне на лепило, секция за ламинация, два развиващи модула и един навиващ.

 • Има пет вала в секцията за ламинация, два от които са моторизирани и хромирани в лепилната част и един моторизиран и гумиран, който е много лек и лесен за смяна, което намалява времето за смяна на поръчките. Тази комбинация от три вала е от ключово значение, защото премахва всички класически дефекти, които можете да намерите при безсолвентната ламинация.
 • Друга изключително важна новост е полу-флексо секцията, която е базирана на патентованата от Uteco технология Thermilox. Uteco Thermilox е уникална, защото може да контролира с изключителна точност количеството лепилен компонент по време на целия процес.
 • Паралелно с това по време на ламинацията системата за контрол на дебелината на слоя на Synaptik следи точното количество лепило нанесено във всяка точка на материала и по този начин има пълен контрол на крайния резултат.
 • Машината е снабдена с автоматична система за измиване, която привежда DuaLam в готовност за следващата поръчка за три минути. Това е критично както за времето за измиване на машината при край на смяната, така и за преминаването на ламинация от двукомпонентно към еднокомпонентно лепило.

 

Uteco DuaLam

 

Първото двукомпонентно лепило от фамилията DuaLam

Това специално лепило е разработено от Sun Chemical и се нанася с две отделни секции. И двата компонента имат нисък вискозитет. Това важи особено за компонента,  който се нанася с втората полу-флексо секция.

Основното предимство на двукомпонентно лепило е изключително краткото време, което се изисква, за да може то да направи стабилни връзки. Реално материалът изисква много малко време, преди да може да бъде предаден на клиента или да бъде ламиниран отново (триплекс). Това гарантира много кратко време за доставка на поръчките и много оптимизирани складове и производствени помещения.

 • Супер бързо завършване на процеса по създаване на връзки на компонентите на лепилото
 • Много тънък слой и от двата компонента, което прави технологията изключително “зелена”
 • Напълно годен за предаване на крайния клиент и опаковане материал, който отговаря на най-високите стандарти за хранително-вкусовата и други промишлености

Финално двукомпонентното лепило решава всички проблеми на безсолвентната ламинация, като телескопичност, тунелиране и деформация. Много доброто нанасяне при всички скорости на ламинация правят резултата напълно съизмерим със солвентната ламинация, особено когато се прави с по-нисък пренос, между 1.6 и 1.8 грама на кв.м.

За ГЕД
Фирма ГЕД предлага висок клас автоматизирани и интегрирани продукти за печатниците на опаковки, които им позволяват да реализират най-добрите крайни продукти на възможно най-ниска себестойност. Пълните и завършени решения, които предлагат, стартират работа бързо и възвръщат своята себестойност за кратко време, благодарение на новите възможности и оптимизацията на процеса.

За Uteco
Uteco е един от най-големите производители на оборудване за печатниците на гъвкави опаковки, който специализира в разработката на иновативни технологии, които придвижват цялата индустрия напред и дават на клиентите на компанията възможности, които до скоро не са били достъпни.

Можете да се свържете с дистрибутора на завършени решения за печат и предпечат ГЕД на sales@gedbg.com, за да научите повече за уникалната машина за ламинация DuaLam и как тя може да подобри работата в печата и крайния продукт.

Последвайте ГЕД:

 

Интернет портал за печатни технологии.