Печат на електронни елементи

1991
Печат на електронни елементи

Развитието на печатната технология при изработването на електронни компоненти набира все по-голяма скорост. Може да се каже, че никога до сега не се е приближавало толкова бързо разстоянието между фундаменталните изследвания и практическото приложение.

Нека започнем с определение, за да бъде ясно на всички за какво говорим. Печата на електронни елементи: най-общо това е възможността за използване на полиграфически методи при изработването на електронни устройства, като: микросхеми, радиочестотни идентификатори RFID, компоненти от дисплей и др. Неотдавна към термина започна да се добавя и думата „органична“. Органичната печатна електроника се различава от стандартната по това, че галиевият арсенид и силиция се заменят от въглеродни съединения.

През последните 10 години сме свидетели на бум в развитието на печата на електронни елементи. Стотици компании и научноизследователски организации са се включили в надпреварата за новата пазарна ниша, която от своя страна прогресивно се увеличава, а прогнозите сочат, че и за напред ще е така.

 

ръста на международния пазар на печат на електронни елементи

Прогноза за ръста на международния пазар на печат на електронни елементи в парично изражение

Смята се, че началото на това научно направление е положено още през 1977 г., когато химиците Алан Хигер, Алан Мак Диармид и Хидеки Сиракава показали, че модифициран полиацетилен може да провежда електрически ток почти като метал. През 2000 г. Основателите на напредничавата теория получили Нобелова премия по химия за откриването на проводимостта на полимерите.

Технологии
В момента технологията е развита до толкова, че практически всяка печатна техника е пригодна за печатната електроника, но също така всяка си има своите изисквания, плюсове и минуси. Ето няколко примера:

Една от най-широко използваните технологии е мастиленоструйният печат. Тъй като технологията е дигитална, а следователно и достатъчно бърза, тя е удобна както за масово производство, така и за създаване на образци и специализирани прибори. Сред достойнствата на дигиталния печат са добрата резолюция на печат, относително ниската цена и съвместимост почти с всякакви видове материали.

Ситопечат – още една достатъчно популярна технология, тя обаче може да се използва само при медии с по-голяма плътност. Също така резолюцията на печат при нея вече е доста по-ниско, но за това краищата на линиите са по-точни и отсечени, отколкото при мастиленоструйния печат, където същите са размити.

Нанолитография– сравнително нов метод. При него най-общо, върху материала се нанася определен слой, върху който се слага шаблон, след това композицията се изпича или чрез нагряване или чрез UV излъчване и шаблона се отстранява.

Печат на електронни елементи

Полученият структуриран слой може да се използва както в качеството на шаблон, така и като функционален слой. Процеса позволява добра резолюция, ширината на линията(пътеката) достига до 20 нм. Основен недостатък е липсата на разнообразие на материали с нужните електрически и оптически свойства.

Проводници
Проводниците са основният компонент необходим при всяко изделие свързано с органичната електроника. Затова към тях се предявяват редица изисквания например: ниско съпротивление, гладка повърхност, издръжливост към химически агенти и др. Съществуват три групи проводници използвани при печат:

  • материали на метална основа
  • органични съединения
  • метални оксиди

Обикновено след нанасянето им са необходими някой довършителни операции и чак след това електрическата верига е годна за използване. Материалите на метална основа например обикновено се нанасят във вид на паста (например сребърна) съдържаща метални наночастици, нанесеният слой се изпича (обикновено полимерите могат да издържат температура до 150 градуса) благодарение на което частиците се стапят и се образуват непрекъснат слой.

 

Печат на електронни елементи

Нови приложения за печат на електронни елементи се намират всеки ден. В много страни отдавна вече на принтер се печатат неща като електронни билети за градския транспорт, модули за слънчеви батерии и много други. Преимуществата на печата на електронни елементи се състоят в ниската стойност на печатният продукт както при масово производство, така и при единични поръчки. Също така високият темп на усъвършенстване на самата технология отваря все повече врати към приложение в различните отрасли.

Източници: списание „Полимерные материалы“ , списание „Электроника НТБ“ , списание „Технологии в электронной промышленности“
Преведе: Радина Тамойкина