Полиграфията под микроскоп

4568
Полиграфията под микроскоп

Знаете ли, че съществуват научноизследователски лаборатории, които се занимават с изучаването на проблемите в печата. Защо въобще е нужно това?

Повечето печатници се задоволяват с думите „Е, тази поръчка не ни се получи“ или просто се оправдават с доставчиците на мастила, хартии и пластини. Големите компании обаче държат да знаят причината, когато нещо се обърка. За тях съществуват лаборатории, които могат да изследват проблема и да дадат експертно становище.

Тук сме ви подготвили някои интересни снимки, от научно-изследователската лаборатория към полиграфическия университет в Москва. Надявам се, ще ви бъде любопитно да видите как изглеждат с няколко хилядно увеличение неща, с които работите ежедневно. Приятно гледане.

Дефект в структурата на картон с покритие при увеличение 2000 пъти.

Дефект в структурата на картон

Офсетна печатна форма с дефекти. Увеличение 500 пъти.

Офсетна печатна форма с дефекти

 

Дефект в структурата на полипропилена. Увеличение 5000 пъти.

Дефект в структурата на полипропилена

Структурата на мастило с високо съдържание на въглерод, увеличено 20 000 пъти.
 
Структурата на мастило

Как изглежда елемент от еднопроцентна растрирана пачатна форма, увеличена 1000 пъти.

еднопроцентна растрирана пачатна форма

Поливинилхлорид  с  пълнител титаниев триоксид. Медията се състои от 3 слоя и показва как върху порест материал се залепва филм, на който в последствие се печата. Увеличение 500 пъти.

Поливинилхлорид  с  пълнител титаниев триоксид

Микрорастирани растерови елементи 50 процентова точка, увеличение 200 пъти.

Микрорастирани растерови елементи 50 процентова точка

Структурата на някои защитени хартии съдържа микроскопични калциеви образования, с интересен външен вид (микро калцити).

 

Структурата на някои защитени хартии

И за десерт показваме проникването на синьо и черно мастило във вътрешността на хартията. Всяко изображение показва разпределението на отделен химичен елемент във вътрешността на лист хартия (формулата на елементите е показана под съответното изображение), по което можем да съдим за дълбочината на проникването на различните мастила.

проникването на синьо и черно мастило във вътрешността на хартията

 

проникването на синьо и черно мастило във вътрешността на хартията

проникването на синьо и черно мастило във вътрешността на хартията

 

проникването на синьо и черно мастило във вътрешността на хартията

 

проникването на синьо и черно мастило във вътрешността на хартията

Всички изображения са направени с помощта на сканиращ електронен микроскоп Jeol. Ето и някои интересни факти за него:

  • Всеки един от тези микроскопи се сглобява по поръчка, в зависимост от задачата, която ще изпълнява и веднъж включени вече никога не трябва да бъдат изключвани.

 

  • Изображенията направени на микроскопа Jeol не могат да се нарекат фотографии, защото в камерата му не постъпват фотони и няма никаква светлина. Всички изображения се правят в абсолютен мрак. В микроскопа образците се намират във вакуум, който е на два порядъка от вакуума в космоса.

 

  • Тази удивителна машина дава възможност да бъдат увеличени изследваните обекти до 1 000 000 пъти. При такова увеличение може да се работи само през нощта, защото близко минаващи коли, трамваи или дори стъпки на хора могат да развалят изображението.

Написа и снима: Радина Тамойкина