Полиетиленът с ниска плътност (LDPE) – ключът към успеха при печатът върху фолио

3365
Полиетиленът с ниска плътност (LDPE) – ключът към успеха при печатът върху фолио

Белгийската компания Orbo Labels специализира в опаковки за замразени храни и дължи успеха си на възможностите за печат върху полиетилен с ниска плътност, осигурени от технологията на Muller Martini

Полиетиленът с ниска плътност (LDPE) – ключът към успеха при печатът върху фолио

 

Четири букви символизират успеха на белгийската компания Orbo Labels – LPDE. Това съкращение означава полиетилен с ниска плътност. Фолиото от LDPE на допир е по-меко и по-дебело и има по-ниска плътност от традиционните фолиа, изработени от HDPE (полиетилен с висока плътност). Освен това, то почти не шумоли. Благодарение на тези специфични качества, то идеално за опаковане на замразени храни.
В това се крие една от най-големите тайни на успеха на Orbo Labels, компания, с 65 служители, основана през 1994. Районът, в близост до производствената база на компанията в Кортемарк е известен с това, че в него се произвеждат разнообразни зеленчуци. Големият брой зеленчукопроизводители създава идеална пазарна ниша за Orbo Labels. Всичко, от което имат нужда за производство на опаковки за замразени храни са първокласни доставчици на LDPE фолиа, които са предизвикателство за печата и подходящата ролна печатна машина.

Фолио с дебелина 30 μm

След навлизането в бизнеса с гъвкави опаковки преди шест години, Orbo Labels, която си е спечелила име във Фландрия и извън, нея има клиенти както в хранителните, така и в не-хранителните сегменти. И двата типа клиенти разчитат основно на флексопечат. „Общият обем на печатната ни продукция има стабилен ръст. Въпреки това, тиражите на различни продукти намаляват, благодарение на маркетинговите кампании на клиентите ни и нарастващото разнообразие на продуктите,“ каза мениджърът по продажбите Rik Pappijn.

Orbo Labels откри това, което търсеше в технологичния център за печат на Muller Martini в германския град Маулбург. „Проведохме тестове на ролната печатна машина VSOP от Muller Martini с LDPE фолиа с дебелина 30 μm, въпреки че обикновено печатаме на фолиа с дебелина 50 μm,“ каза Pappijn.“Резултатите бяха безупречни. Качеството на печат на VSOP е точно толкова високо, колкото и на дълбокия печат, с разликата, че цената на подготовката за печат с VSOP е забележимо по-ниска, отколкото при дълбокия печат.“

Няколко месеца след успешното провеждане на тестовете, Orbo Labels инсталира своята VSOP за печат от рола на рола с шест печатни секции и флексо модул за печат на непрозрачно бяло и лак. В момента, 95% от продуктите, отпечатани на новата ролна печатна машина, са фолиа. Все повече фирми разчитат на значителния опит и знания на белгийският специалист по фолиата, в областта на двуслойните и трислойни ламинати, търсенето за които нараства заради това, че спират миграцията, печат върху полиестер или запечатване на цветовете с помощта на OPP (ориентирани полипропиленови фолиа).“Получаваме много положителни отзиви от клиентите ни и продължаваме да заздравяваме позицията си в този пазарен сегмент,“ каза Pappijn с гордост.

„Сушенето с електронни лъчи е идеалното решение“

Orbo Labels, в момента използва само четири от шестте секции за печат на своята VSOP. „Можем да произвеждаме всичките си продукти с четирите основни цвята, затова не се нуждаем от специални Pantone цветове,“ каза мениджърът по продажбите. „Това значи, че никога няма нужда да мие печатните секции, което пести много време, както и бързите смени между различните размер, благодарение на удобната работа с VSOP.”

Orbo Labels, използва още шест преси за печат на етикети, две цифрови печатни системи и флексографска система и има British Retail Consumer сертификация. Компанията открива две ключови преимущества на новата печатна система. Първо, голямата ширина на ролата от 850 mm, която осигурява висока степен на гъвкавост и производителност. И второ, сушенето с електронни лъчи. „Смятам, че сушенето с електронни лъчи е идеалното решение, защото предотвратява замърсяването и неприятната миризма,“ каза Pappijn.

Източник: пресинформация на Muller Martini
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.