Положителни тенденции при печата върху текстил

1193
Положителни тенденции при печата върху текстил
Spread the love

През последните години настъпиха значителни изменения при печата върху текстил, породени от новите технологии и решения.

Най-бурно развитие се наблюдава при сублимационните системи за печат, където всяка година се предлага ново и по-усъвършенствано оборудване от гледна точка на размер, резолюция, скорост, качество и редуциране на разходите.

 

 

Изброените новости създават възможности пред доставчиците на печатни услуги за разработване на продуктови ниши. Нововъведенията при мастилата за печат върху текстил допринасят за изтъкване на разликите в качеството на самите материали от гледна точка на цветове и непрозрачност. За по-високата конкурентноспособност на печатниците огромно влияние оказва качеството на текстила – неговата способност за свиване, разтягане и взаимодействие с мастилата.

 

Третирането на UV мастилата с LED лампи предлага повишена гъвкавост за графичните печатни процеси. Намирането на платове с подходящи покрития за съответен тип мастило става все по-лесно през последните години. Вече се предлага все по-богата цветова гама, като проблемите с директното нанасяне на мастилото намаляват.

 

Немалко производители приспособяват материалите си, така че да позволяват сублимационен печат. Това е невъзможно при найлона, коприната и памука, но за целта са разработени техни синтетични аналози, които имитират успешно на допир и вид оригиналите. При директния печат пък се изисква предварителна обработка на тъканите, за задържане на мастилата и успешно възпроизвеждане на цветовете. При тъканите за латексов печат се прилага различно покритие в зависимост от вида на плата. В днешно време тази технология вече предлага почти неограничени възможности за печат върху текстил.

 

Търсенето на услугата за печат върху текстил бележи значителен ръст, при това в различни области, включително за изложбени продукти със задно осветяване. Специално разработените за целта тъкани осигуряват ярки бели точки, по-детайлни изображения и по-голяма наситеност на цветовете. Всичко това ги прави подходящи за изложбени графики, реклама при търговията на дребно, интериорен декор и други.

 

Всичко написано до тук ясно показва напредъка при технологиите и платовете, което създава неограничени възможности за търговска употреба на този тип печат. Производителите имат възможност да разработват и предлагат уникални продукти с високо качество, което да отговаря на очакванията на потребителите.

 

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Професионален опит: Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет. Предстои му да се дипломира и по втора специалност – Икономика. Мениджър Маркетинг и продажби в печатница Оптимап принт. Има над 10 годишен опит в сферата на офестовия печат и номерацията. Преди три години въвежда дигиталния печат в портфолиото на Оптимал принт и е отоговорен за развитието на продуктите и услугите, свързани с него. Списва фирмения блог на Оптимал принт и следи всички новости в областта на печата.

В свободното си време: спортува и списва личен блог по актуални обществено значими теми.