Предимствата на офсетовия печат за производство на опаковки на храни

2287
Предимствата на офсетовия печат за производство на опаковки на храни

Тъй като дори най-малката миграция на мастила може да се превърне в огромно бедствие, производителите на опаковки трябва да задоволят високите изисквания на хранителната индустрия. Изключително гъвкавата ролна печатна машина VSOP от Muller Martini им позволява да го постигнат.

офсетовия печат за производство на опаковки на храни

 

„За всички наши опаковки, изискваме печатниците да използват само най-усъвършенстваните методи за печат, които са проектирани за приложения, които ще имат контакт с храна,“ каза д-р Stéphane Papilloud, управител по качеството и безопасността на развойния център на Nestlé в Лозана, Швейцария. Това значи, че не може да има никакви вредни ефекти върху здравето на хората или каквито и да е неприемливи изменения в органолептичните характеристики на продукта (които влошават миризмата, вкуса или външния вид) и всичко трябва да съответства изцяло на всички задължителни изисквания на държавата, в която се продава продуктът.

Производителите на материали за опаковане трябва да докажат, че съответстват на изискванията на Nestlé – както физически като оформление, така и химически, като стойности на миграция, както и безопасност за сетивата на отпечатаните материали за опаковане. „Затова Nestlé разглежда само доставчици, които могат да устойчиво да покрият техническите изисквания на компанията,“ каза Papilloud. „Доставчиците на материали за опаковане носят отговорност, ако изискванията ни не са удовлетворени.“

Вътрешни стандарти

Освен законовите изисквания, наложени например от ЕС, Американската администрация за храните и лекарствата и китайското правителство, Nestlé налага собствени, по-строги стандарти за опаковане на храни, например за печата на вътрешната и външната страна на опаковката и за мастиленоструйния UV печат и излишните разтворители. „Винаги уведомяваме доставчиците си за тези изисквания“, казва, Papilloud.

Експертът от глобалната корпорация е впечатлен от мастилата, които се сушат с електронни лъчи. „Това е добра технология, която няма нужда от фотоинициатори, затова не може да предизвика миграция. Въпреки това, принципите на ниският потенциал за миграция и слаба миризма трябва да се приложат към всички други формули за на мастила за печат като акрилатни смоли, олигомери и добавки.“

Предимства за околната среда

Тъй като разходите за покриване на строгите изисквания на околната среда (пречистване на изходящия въздух и предотвратяване на експлозии) не се отнасят при използването на UV мастила и мастила, които се сушат с електронни лъчи, опазването на околната среда е едно от трите основни предимства на ролния офсетов печат за производството на опаковки за храни, обясни Bernd Sauter, Изпълнителен директор на Muller Martini Printing Presses GmbH, Германия. „Няма излишно мастило, нито излишни разтворители, нито се налага мастилата и разтворителите да се съхраняват във взривоустойчиви складове, нито се налага да се използва система за измиване на частите на машината, цилиндрите и валовете. Това води до цялостни по-ниски разходи за застраховане на производствените обекти.“

Нарастваща гама материали за печат

Според експерт от Muller Martini има още едно важно предимство на ролния офсет: нарастващата гама материали за печат. „Допреди няколко години някои материали като полиетилен не бяха подходящи за печат или изискваха сложен процес и специални знания. Днес напредъка в технологията позволява стабилен и надежден печат на подобни материали чрез ролен офсет.“

Независимо дали става дума за термопластичен синтетичен материал като polyethylene, PLA, произведен от царевично нишесте, или термосвиваеми ръкави(етикети, които обличат цялата бутилка), които стават все по-широко разпространени, благодарение на новите настройки на опъването на ролата на гъвкавата ролна печатна машина VSOP, доброто сътрудничество с между Muller Martini и доставчиците води до бързо налагане на нови материали за печат, обясни Sauter. Друг пример е полиетиленът с ниска плътност (LPDE), използван за печат от друг европейски клиент на Muller Martini Фолиото от LPDE е по-меко и дебело, има по-ниска плътност от традиционното фолио, направено от полиетилен с висока плътност (HDPE) и почти не шумоли. Благодарение на тези специфични качества, то е идеално за опаковки за замразени храни.

Източник: пресинформация на Muller Martini
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.