Предимства на синтетичните медии

1469
Предимства на синтетичните медии

Към синтетичните медии спадат голям набор от продукти, свързани с някой от следните материали: PVC, PP, PS, PE, PET, XTP, APET, PETG, HPDE, LDPE, PC и POF.

синтетична хартия

 

Това богато разнообразие не само на видове, но и на дебелини, цветове и покрития в комбинация с различни технологии на печат, превръща синтетичните субстрати в една необятна възможност за доставчиците на печатни услуги. Към набора от възможни за изпълнение печатни проекти спадат: различни типове клиентски карти, снимки, менюта, визитки и много други, за които ще стане дума по-надолу. Защо пък не, след като синтетичните медии гарантират на произведените продукти висока устойчивост на различни по тип химически и физически въздействия, а в допълнение са и рециклируеми.

Портфолио от продукти
На първо място печатни материали, изработени от синтетични субстрати могат да се предложат на клиентите, които държат техния продукт да издържа на въздействие на вода, химикали и късане. Много често за тази цел се предлага опцията ламиниране, но вероятността от навлизане на влага между ламината остава и това може да доведе до отлепване по краищата. Предполагам, че веднага ще се досетите за голяма част от менютата в заведенията, особено покрай басейните и на плажа. Това е и причината синтетичните медии да са подходящо решения именно за този продукт – менюта. Към сферата на продажбите обаче могат да бъдат добавени още: уоблери, папки, упътвания, корици и дори вътрешни тела за по-специални книги, географски карти и други.

Интересна област за промотиране на печатни материали от синтетични медии са също производителите на растения и градински разсад. Именно техните етикети следва да са защитени от късане, влага и други атмосферни условия, като същевременно предлагат искрящо бяла повърхност за печат. Важен факт е, че някои от синтетичните медии имат сертификат за контакт с храни, което в комбинация с  издръжливостта им на ниски температури автоматично ги прави подходящи за етикети върху храни, включително такива подложени на дълбоко замразяване.

Освен за етикети за храни, синтетичните медии дават още много възможности. Една от тях са номерата за участници в спортни състезания от различен тип или гривните за ръце на музикални фестивали или други събития с контрол на достъпа. Пак в тази група спадат етикетите за багаж, които всеки пътувал със самолет или друг вид транспорт познава.

 

синтетична хартия

Допълнителна възможност също е печатът на защитени елементи. Съществуват разработени синтетични медии с микропореста повърхност, която в комбинация със здравината и устойчивостта на този тип субстрати е перфектното решение за печат с проводими мастила. По този начин могат да се разработват материали с вградени електронни компоненти и RFID етикети.

Разбира се не трябва да пропускаме и самозалепващите синтетични медии, които са добре познати на определени сектори в бранша от години. Освен, че вече съществуват огромен набор от материали, добрата новина е, че все по-често новите медии не са толкова чувствителни към нагряване. Това ги прави подходящи за използване и при тонернобазирани дигитални машини. В същото време някои синтетични медии много успешно имитират визуално и на допир дори хартия. Все по-често и благодарение на широкоформатната технология, синтетичните медии се използват за подови и стенни покрития, отново поради факта, че са много издръжливи на износване.

Кой може да печата на синтетични медии?
Не трябва обаче да пропускаме факта, че не всички синтетични медии са еднакви. Важно е да се отбележи, че покритието, върху което се печата се обработва по различен начин в зависимост от технологията на печат. Различните технологии се нуждаят от различни по тип синтетични материали и обяснението на някои доставчици, че даден продукт е съвместим с всяка технология вероятно ще ви създаде проблеми с машините по време на работа. Особено важно е това при машините, работещи с много висока температура на изпичане.

Най-големият проблем на печатниците е съвместимостта между технология и медия. Важно е не само за колко време мастилото ще засъхне на листа, а и дали изобщо това ще се случи. Трябва да се отбележи фактът, че върху синтетичните медии оказва влияние и отделяната от човешките длани влага, поради което производителите препоръчват минимално време на контакт с тези медии преди работа.

При синтетичните медии също така се наблюдават високи нива на електростатичност, което не рядко води до засядане на медията в машината и забавяне на процеса на производство. Наелектризирането води и до още един проблем – рязането и довършителните процеси, при които всеки лист е със собствено мнение и обработката им е много сложна. Увеличаването на наелектризирането е свързано до голяма степен с нямаляването на влажността в помещението по време на печат. Използването на технологии и инструменти за премахване на статичното електричество са силно препоръчителни за оптимизиране на резултатите от работния процес. При двустранен печат се препоръчва пускането на по-кратки серии с паузи между тях.

Всичко изброено до тук води до необходимостта доставчиците на печатни услуги да уточняват много внимателно със своите клиенти какви са изискванията към даден печатен продукт, след което да бъдат потърсени за съдействие дори доставчиците на синтетични медии и по този начин да се намери най-доброто решение.

Неоспорим факт е, че някои синтетични медии са със сравнително по-висока цена от други възможни решения. Това обаче не означава автоматично, че трябва да бъдат изключени от портфолиото на предлаганите услуги. Все пак е добре да имате едно на ум, когато смятате количеството макалатури при калкулация на подобни печатни материали. Не е лоша идея да тествате възможностите на различни синтетични медии със своите машини, отпечатвайки собствените си маркетингови материали и така да се убедите в съвместимостта и качеството, преди да започнете да предлагате подобна услуга на клиентите.

Автор: Антон Даскалов

Продукти реализирани със синтетични медии:

 

Наръчник за оцеляване в природата
Представяме ви едно интересно приложение на синтетична хартия, използвана за изработка на страниците на наръчник за оцеляване в природата.

Рекламни пирамидки за маса
Това не са просто едни стандартни и много красиви пирамидки за маса. Уникалното при тях е, че не могат лесно да се скъсат, намокрят и износят.

Визитка от синтетична хартия
Бъдете оригинални с визитка от хартия , която издържа на измачкване, вода, масла и др.

PVC гривни за еднократна употреба
Синтетичните хартиени гривни се закопчават с капси и са удобна за брандиране при събития, състезания и различни краткотрайни мероприятия.

Карти за игра от синтетична хартия
Добре е картите за игра да са издържливи на износване, вода, кафе, разни алкохоли и др. Показваме ви едно тесте, изработено от специален за целта материал, наречен MDV B/T 175.

Непромокаеми менюта за ресторанти
Показваме Ви едно меню, отпечатано върху синтетична хартия Robuskin. Така изработено, менюто е устойчиво на късане, мачкане, сладка, солена вода и мазнини.

Онлайн магазин – синтетични хартии

Фирми предлагащи синтетични хартии

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/