Warning: getimagesize(/images/RTEmagicC_F2_29169-021_g_06.jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Президентът на KBA не вярва във възстановяването на пазара за печат на вестници

1290

На пресконференция в Берлин, състояла се в рамките на World Publishing Expo (WPE), Klaus Schmidt представи цифри, които свидетелстват за съществено смаляване на пазара за печат на вестници през последните години.

KBA

През 2006г обема на инвестициите в тази ниша намалял с повече от 70%. Очакваното през 2010 г оживление на пазара не се състоя по ред причини, като най-сериозна е икономическата криза. Обемът от продажби на нови ролни машини за печат на вестници през 2012 е паднал до 630 милиона евро (за сравнение през 2010 продажбите са били на стойност 800 милиона). По тази причина от KBA очакват показателите да продължават да се понижават, достигайки 500 милиона през 2013 и около 400 милиона през 2015г.

Германският производител има намерение да компенсира спада на доходите си, свързани с съкращаването на пазарното търсене (KBA контролира около 40% от този пазар в световен мащаб), като разшири сервизните си услуги и повиши разнообразието на портфолиото си от продукти свързани опаковъчната и етикетъчната промишленост.

Тази година вниманието на гостите посетили форума World Publishing Expo се насочи към новата дигитална машина KBA RotaJet. От компанията разкриха, че скоро ще бъдат сключени два договора за инсталиране на машини от този модел, но за сега имената на фирмите, които са я поръчали се пазят в тайна.

Говорейки за традиционните технологии за печат – офсет и сух офсет, директорът на KBA съобщи, че през тази година са били продадени две машини Commander CT, три Commander CL и една Cortina (Тя била поръчана от германската печатница Trierischer Volksfreund). Последната поръчка на машина за печат на вестници била от швейцарската печатница Mittelland Zeitungsdruck, която е част то от издателският концерн AZ Medien. По план машината трябва да влезне в експлоатация през септември 2014г.

Източник: www.kba.com
Преведе: Радина Дойнова

Интернет портал за печатни технологии.