Престъпниците откриват нови приложения на 3D принтерите

3725

3D принтерите са устройства, които могат да стоят на бюрото ви и да създават триизмерни предмети толкова лесно, колкото мастиленоструйният принтер печата документи. Те стават все по-евтини и е възможно да променят производството така, както настолните принтери промениха издателската дейност.

И преди сме писали за 3D принтерите, дори за свободната им версия, която може да се самовъзпроизвежда, както и за удивителната възможност чрез тях да се произвеждат кръвоносни съдове, които да се поставят в човешкото тяло. За съжаление, въпреки че бъдещето на 3D печатът изглежда блестящо, на бял свят започна да излиза и тъмната му страна. Престъпници, както и обикновени хора с не твърде почтени намерения започнаха да измислят неприятни приложения на този процес.

Какво става с ключовете за колата?

Когато хората могат да копират много предмети с лекота, те скоро осъзнават, че има доста предмети, които не искат да бъдат пресъздавани. Очевидни примери са ключовете за дома ви, офиса, колата… Да, има схватливи собственици на 3D принтери, които се занимават точно с това. Измерват ключа, създават триизмерен модел и печатат, за да направят евтини копия. Ако сте законния собственик, технологията ви позволява да създадете резервни ключове без проблем, но, както се досещате, процесът има и не толкова хрисими приложения.

Например, член на германска интернет група по отключване на ключалки,използвал 3D принтера си, за да направи ключ за белезниците, използвани от холандската полиция. Удивително, той успял да измери и пресъздаде точно ключа като използвал снимка на ключа, който висял от колана на полицай. Били му нужни само елементарни математически способности, за да го мащабира. После, той не само отпечатал ключа, за да го пробва, но и го качил в интернет за всеки, който иска да го отпечата.

Ключът бил само доказателство, че концепцията работи и не е използван за никакви истински престъпления, но истински престъпници също са открили тази технология. През септември 2011 членовете на банда са дадени на съд, след като членовете й откраднали повече от 400 000 долара от банкомати. Бандата е използвала устройства, които се поставят на банкомата и крадат информацията за картата. Устройствата са били създадени с помощта на високотехнологични 3D принтери, за да изглеждат максимално реалистични.

Повечето потребители не могат да си позволят висококачествените 3D принтери, нужни за създаване на предмети с високото ниво на детайли на устройствата за банкомати. Въпреки това, дори евтините модели могат да печатат доста плашещи неща. Например, потребител на Thingiverse, сайт в който хората споделят триизмерни модели, които другите да отпечатат вкъщи, е публикувал плановете за печат на магазин за пушка AR-15с. Тя е автоматично оръжие, което може да изстреля 800 куршума в минута. Друг посетител на сайта е публикувал схема за изработка на друга част от оръжието, благодарение на която е възможно някой да сглоби напълно функциониращо и нерегистрирано оръжие, тъй като всички други части се продават по пощата в САЩ.

И така, 3D принтерите могат да помогнат на престъпник да проникне в къщата ти и да ти открадне парите и дори да сглоби автоматично оръжие. Въпреки това, не бързайте да се настройвате срещу тази технология.

Друга гледна точка към 3D печата

Michael Weinberg е представител на групата Public Knowledge. Той е и автор на It Will Be Awesome If They Don’t Screw It Up (Ще е страхотно, ако не го прецакат), документ, посветен на бъдещето на 3D печата и интелектуалната собственост. Той казва, че някои приложения на 3D принтерите очевидно са опасни и незаконни, но че трябва да помислим в каква степен технологията е виновна за това.

Според Weinberg, „Едно от предизвикателствата пред общността на 3D печата ще бъде да напомни на хората, че това, че включва триизмерен печат, не значи, че технологията е нова. Способността на хората да създават машинни детайли например съществува откакто съществуват самите те, благодарение на металообработването.”

Всички предмети, които хората могат да създадат чрез 3D принтер и да използват нелегално – ключове, части за оръжия, дори устройства за крадене от банкомати, са били произвеждани незаконно в миналото чрез традиционните средства. Всъщност, вероятно за повечето хора все още е по-лесно да си осигурят достъп до машини за обработка на метал, отколкото до 3D принтер. Броят им нараства всеки ден, но по последни преброявания Makerbot, който вероятно е най-известният производител, е продал само 5200 машини. Някой ден всеки ще има 3D вкъщи, но е твърде рано да започваме да се приготвяме за този момент.

„Не трябва да пренебрегваме 3D печата,” каза Weinberg, „но вероятно е твърде рано да се опитваме да го вкарваме в законови рамки. Ще бъде като да се опитате да регулирате интернет през 1992.” Както беше невъзможно да се предвиди развитието на модерния интернет от мрежата от началото на 90-те, така е твърде рано и за да се предвиди как би изглеждал свят, в който във всеки дом има 3D принтер.

Източник: David Daw, PCWorld, със съкращения
Превод: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.