Принтерите имат защити, чрез които може да се извършва проследяване

1875
Принтерите имат защити, чрез които може да се извършва проследяване

Почти всички цветни лазерни принтери имат защита, позволяваща проследяване без изричното съгласие на собственика.

Този факт стана известен от изнесената информация, след направено проучване, от изследователски екип на Electronic Frontier Foundation (EFF). Те работят над кода за проследяване, скрит зад малки точки, които се разпечатват заедно с документите.

 

 защита цветни принтери

 

От американските тайни служби твърдят, че информацията за проследяване е част от договорка с производителите на лазерни принтери с цел предотвратяване на опитите за фалшифициране. Това което открива изследователският екип е, че чрез точките се закодира информация за датата и часа, на които е разпечатан документът, както и серийния номер на самия принтер.

 

защита цветни принтери

Почти всички големи производители вграждат подобен код. В сайта на EFF може да проверите дали и вашият модел има такава защита. Изследователският екип твърди, че точките са в жълт цвят и са с диаметър по-малък от 1 мм. Те се повтарят на всяка страница на документа. За да наблюдавате този модел е необходимо да имате подходяща светлина и лупа или микроскоп. Подробни инструкции за разчитане на информацията, скрита зад точките може да намерите отново в сайта на EFF.

 

защита цветни принтери

Към момента изследователите са разбили кода само на серията принтери Xerox DocuColor, но според тях останалите производители поставят същата информация за проследяване. Ако разполагате с принтер Xerox DocuColor, може да декодирате вашите разпечатки чрез автоматизираната програма на EFF.

Източник: www.techworm.net
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/