Warning: getimagesize(/images/meganews-print-on-demand-newsstand.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Първият в света автомат за списания Meganews с функция печат по поръчка

1744

Автоматът Meganews на компанията Ricoh предлага на издателите съвършено нов метод за разпространение на вестници и списания.

Meganews

На 19 юли в Швеция заработи прототип на първия в света автомат за списания, в основата на който са използвани печатни системи на Ricoh. Спецификациите на машината практически не се отличават от тези на Ricoh Pro C751s. Автоматът има постоянна връзка с интернет и при необходимост може да разпечата над 200 списания.

„След предварителното заплащане, на машината са нужни едва около две минути, след което ще можете да вземете свежо отпечатаното издание в ръце“ – отбелязват представители на компанията. – „Новата машина съкращава разходите, необходими на издателите за дистрибуция и логистика, освен това методът е доста по-екологичен…“

„Когато изберете списание, взимайки го от автомата, ще получите точно копие на това, което ще намерите и в магазините, разлика може да има само в хартията. Освен това интерес представлява и възможността да отпечатате вече архивен брой, който се е изчерпал в магазините.“

Инициаторите на проекта планират да увеличат броя на точките, в които ще бъдат поставяни тестовите машини. Най-вероятно това ще бъдат места с добра посещаемост като супермаркети или летища.

Идеята за създаване на подобен автомат принадлежи на шведския журналист Lars Adaktusson и на брат му Hans, а произлиза от компанията Meganews Sweden. Печатните машини са на компанията Ricoh, програмното обезпечение е разработила компанията Sweco.

Главно преимущество на шведския автомат се явява неговата екологичност. Вредата, която той нанася на околната среда, е с около 60% по-малка от тази, която би нанесло стандартното отпечатване и дистрибуция.

В Швеция около 40% от отпечатаната продукция остава неизползвана, което налага нейната повторна обработка. Това е и причината поради която възможностите на автомата вече са заинтересували някои големи издателства, като Bonnier Tidskrifter, Aller Media, Albinson & Sjöberg, LRF Media, IDG, Talentum и Medströms.

Източник: blog.solopress.com
Преведе: Радина Дойнова
 

За вестниците и списанията по поръчка на Meganews можете да прочетете и видите видео в материал от май месец тази година, който публикувахме в Printguide тук.  Преди няколко години бяхме писали и за Espresso Book Machine, която произвежда книги по заявка.

Интернет портал за печатни технологии.