Първият дигитално отпечатан вестник в света разчита на системи от Muller Martini

1784
Първият дигитално отпечатан вестник в света разчита на системи от Muller Martini
Spread the love

Mengis Druck AG, компания, базирана във Висп в швейцарския кантон Вале, поставя крайъгълен камък в графичната индустрия като инсталира първата цифрова печатна машина за вестници в света.

 

Вестник Walliser Bote, основното издание на Mengis, ще се печата цифрово от юли и ще бъде довършвано с помощта на AlphaLiner от Muller Martini. „Дигиталният печат и потенциалните му приложения“ е заглавието на дипломната работа, написана от Nicolas Mengis в Техническия колеж на графичната индустрия в Базел през 1997. Трудът по-късно се е превърнал в основа за издаване на книга. Осемнадесет години по-късно, той е председател на борда на директорите на Mengis Group.

През юли Walliser Bote, който се печата шест пъти седмично в тираж 22000 копия, ще стане първият всекидневник в света, печатан на цветна мастиленоструйна печатна машина HP T400. Новата ролна цифрова печатна машина ще замени стара ролна офсетова печатна машина през лятото. На нея ще се печатат и рекламни материали.

AlphaLiner – изгоден и компактен

Alois Hochstrasser, директор на маркетинга на Muller Martini нарече системата „Флагманския проект,“ както Marketing, на малко празненство, посветено на подписването на договорите за доставка в Mengis. Новите придобивки на Mengis включват още система за сгъване от manroland и решения за довършване от Muller Martini в допълнение към HP T400. Основата на решението на Muller Martini е системата за влагане AlphaLiner. Тя включва модул за подаване на основната тетрадка на вестника, както и два модула за влагане на допълнителни материали, мастиленоструен модул за печат на адреси, компенсаторен стакер PrintStack, система за връзване на вестниците и система за контрол на происводството.

Martin Seematter, управител на Mengis Druck AG, обясни основни предимства на решенията на Muller Martini: „Първо, съотношението цена-производителност на AlphaLiner е оптимално. Второ, системата е много компактна, което е важно, защото пространството е ограничено. И трето, за разлика от предишните решения, които сме имали, можем да контролираме компенсаторния стакер PrintStack. Това е изключително полезно за нас от гледна точка на разпространението и вложките, предназначени за различни райони.“

Източник: пресинформация на Muller Martini
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.