Първи голям производител на офсетови машини обяви, че е пред банкрут

3658

Спадът в продажбите на офсетови печатни машини взе своята най-значима жертва досега.

Докато няколко фирми за довършителна техника и доставчици на резервни части фалираха впоследствие на кризата през 2008 г., то Шинохара е най-видният производител на печатни машини, който поиска защита от фалит.

На 11 Януари, с дългове от над 70 млн. евро и продажби от 20 млн. евро през 2010, Shinohara Co. Ltd. поиска да бъде „спасена” от правителството на Япония . Продажбите на фирмата спаднаха драстично през изминалата фискална година от 45 през 2009 на 20 млн. евро през 2010.

Шинохара имат завидно минало в производството на печатни машини. Фирмата е основана през 1919, но чак през 1948 се пренасочва към производството на печатна техника. Днешната пазарна ниша на компанията е при листовите офсетови машини от средния формат. Основните им пазари са Япония, САЩ и определени страни в Европа.

Според президента Микио Шинохара компанията продължава да произвежда, продава и поддържа своите обичайни продукти. Той обещава, че „ще се направи всичко необходимо в името на възкресяването на компанията”. Въпреки това преструктурирането е наизбежно и е вероятно да доведе до продажба на някои активи. Пазарната ниша, в която е компанията е с много голяма конкуренция с няколко големи играчи и няколко нови фирми от Китай.

Въпреки че, бихме могли да обвиним финансовата криза до упадъка на Шинохара, истинската скрита причина е в структурната промяна в графичната индустрия. Докато обемите на продукцията намаляват в борбата с електронните медии, офсетовият печат губи пазарен дял от конкурентния дигитален печат. Въпреки че, това е постепенен процес, скорошните разработки на високоскоростен inkjet печат ускориха тази тенденция. В условията на свиващ се пазарен дял, офсетовите машини стават все по-добри, но като резултат са необходими по-малко печатни машини.

Текста написа: Иван Иванов
Източник: infotrends.com

Реклама:
Обяви за печатни машини, полиграфическо оборудване, принтери, мастила, хартии и картони, консумативи, машини втора употреба др. – Printstock.info

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.