Първи тестове на нова седемцветна система

1584
Първи тестове на нова седемцветна система

Разработката на дигиталната система за флексопечат Revo включва осем партньора: производителя на печатни машини Bobst, системи за цветоотделяне и производство на форми на Esko, форми DuPont, мастила от Flint Group, анилоксови валове от Apex, системи за контрол на качеството на AVT и UPM Raflatac материали за печат.

Първи тестове на нова седемцветна система

 

Мястото на предварителните тестове на седемцветната система, описана като „революция във флексографията“ е завода за производство на етикети на Adare във Великобритания. Adare са провели полеви тестове на системата с разширена цветова гама, която печат с CMYK, оранжево, зелено и Reflex Blue или виолетово.

„Резултата е революция в нашата индустрия. Няма нужда от допълнителни цветове, можем да печатаме стабилни цветове по CMYK и толкова Pantone цветове, колкото искате – които и да са,“ заяви президента на продуктите за печат на тясна и средна рола на Bobst Federico D’Annunzio. Daragh Whelan, технически директор на Adare Advantage, дивизията на Adare Group за етикети и опаковки, каза: „Този тип печат съществува от 20 години, просто инструментите, до които имаме достъп, се промениха. Сега се обединихме като екип и накарахме нещата да се случат.“

Заводът на Adare произвежда флексо опаковки и етикети за хранителни и козметични продукти. Adare изпозлва Revo система на печатна машина Bobst M6 Excellence.
На Labelexpo Bobst показаха целия процес по производство на флексоклишетата. Според производителя цифровата флексографска технология съперничи на дигиталния печат по отношение на гъвкавостта и печата на къси тиражи, но предлага по-изгодна цена на отпечатъка.

Bobst демонстрира как флексо печатните машини M4 и M6 UV могат да превключват между поръчките в движение, докато все още са в тираж, дори при поръчки, които преминават от цветове по Pantone към CMYK. „Система с цифрова камера заменя очите и пръстите оператора,“ каза D’Annunzio. Според Bobst „нон стоп дигиталната флексографска система“ може да постигне 95% непрекъсната работа.

Източник: foodnewsinternational.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.