Разместване на силите в индустрията за печат на етикети на ролка

1833
Разместване на силите в индустрията за печат на етикети на ролка
Spread the love

Последните анализи на компаниите за проучвания в сферата на полиграфията посочват един сегмент, в който се очакват двуцифрени ръстове в следващите 5 години. А в Източна Европа се споменава за растеж на оборотите от порядъка на 18-20% на година.

Сегментът, за който става дума са дигитално отпечатаните етикети на ролка и най-вече печат чрез инкджет технологии. Това се дължи на множество фактори, които дават предимство на производители с дигитално оборудване, защото могат много по-гъвкаво да обслужват своите клиенти и да бъдат по-успешни. А изискванията продължават да се повишават и в трите области, определящи очакванията на клиентите – качество, срок и цена.

Качеството вече отдавна не е преимущество само на флексо или офсетовата печатна технология. Последните разработки на memjet технологията, които са се доказали на пазара печатат със неразличимо от конвенционалните технологии качество. В този ред на мисли, когато клиентът прави избор на доставчик на етикети, по-скоро очаква перфектното качество на изработката като даденост и не се интересува от използваната технология.

Сроковете се скъсяват с всяка изминала година и това не е случайно. Потребителите живеят доста по-забързано в сравнение с преди 20-30 години, следователно и предпочитанията и изискванията им се менят по-бързо. Очакват много по-голямо разнообразие от продукти, което означава и в пъти по-голям асортимент предлаган от производителите. Всички тези тенденции налагат продуктите да стават все по-разнообразни, в по-малки серии и по-бързо да достигат до пазара. Това се отразява и на веригата за доставки, част от които е и опаковката и в частност етикетът. Не са рядкост поръчки за етикети от 10 вида по 5000 етикета и поръчки повтарящи се всяка седмица, за разлика от преди години, когато се печатаха 200 000 етикета от един вид, веднъж месечно. Дигиталната технология отговаря именно на тези предизвикателства по неоспорим начин – просто тези срокове вече не са табу, а нещо стандартно в дигиталния свят. С производителност от 18,5 м/мин. печатните машини Trojan се справят с лекота и с много големи натоварвания.

Не на последно място цената е изключително важен компонент в цялостното предложение. При тиражи до около 5000 бр. етикети memjet технологията е изключително рентабилна, тъй като на практика няма първоначални разходи за подготовка, както и никакъв брак (макулатура) за настройка. Пести се и доста работно и машинно време – средно по 30-45 минути за подготовка. Естествено тук е важно да стане ясно, че пресмятането на себестойност трябва да включва и разходите за инвестиция в оборудване, където решенията на Trojan са изключително конкурентни спрямо конвенционалната техника, като инвестицията може да бъдат няколко десетки пъти по-малка от тази в конвенционално оборудване или дори сходно по параметри дигитално такова.

Тези тенденции забелязват и датската компания Trojan Label и нейният представител за България, Графтек ООД и предлагат лесно и бюджетно решение в тази област. Решенията са подходящи както за стартиращи в бизнеса с етикети, така и за утвърдените играчи, които биха могли да допълнят своето оборудване и да станат много по-гъвкави и конкурентни. Ще могат да избегнат ежедневния проблем със запитвания, които не могат да изпълнят поради кратък срок или малък тираж. В днешно време всяка поръчка и всеки клиент са важни – малки или големи.

Добрите новини са, че цените на оборудването продължават да падат и стават все по-достъпни. Това прави инвестицията в memjet ролна печатна машина въпрос на изпреварване на вашия конкурент.

Графтек ООД се стреми да отговори на потребностите на своите клиенти в сферата на производството на етикети на ролка с изключително ценово предложение, което можете да разгледате на линка по-долу: polygraphy.info/promo

 

За повече информация потърсете ни на office@labelstech.com или на 0882 447 006.

Биографична информация