Разработиха технология, която напълно отстранява тонера от отпечатан лист

2138

Методът е бил успешно тестван върху хартия на Canon отпечатана на принтер HP Laserjet с черен тонер.

Преди известно време Toshiba  показаха устройство, което може да изтрие отпечатъка от вече направено печатно копие. Тази технология обаче имаше съществени недостатъци.
Показаното печатащо устройство работеше със специфичен тонер, който в последствие може да се отстрани със специална технология от хартията до шест пъти.

Учени от Кембриджския университет са разработили съвсем нова лазерна технология, която напълно отстранява забележете конвенционален тонер от листа, отпечатан на кое да е лазерно печатащо устройство в офиса. Хартията в хода на тази рециклираща обработка не се поврежда и на нея може отново да се печата многократно.

По време на изследванията са били тествани десет лазерни устройства с различна сила и дължина на спектъра на излъчване. Изборът е направен в полза на зелен лазер, който ефективно нагрява определени участъци от хартията. Под въздействие на температурата тонерът се „изпарява“, а лъчът на лазера преминава през целулозните влакна на хартията, и не ги разрушава. Методът на учените е бил успешно тестван върху хартия на Canon отпечатана на принтер HP Laserjet с черен тонер. Като страничен ефект  създателите на технологията коментират , че все пак хартията пожълтява при многократно използване.

Според изследователите този способ ще намали близо два пъти вредните газове в атмосферата, причинени от производството и утилизацията на хартията.

Представете си устройство в офиса, предназначено да рециклира(изтрива), напечатаната от кой да е принтер хартия за да я подготви за повторно(многократно) използване. Сега учените от Кембридж търсят фирма, която да разработи прототипа на устройството.

По материали на: www.vesti.ru и www.digitaltrends.com
Написа инж. Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в СССР, Украински полиграфически институт 1983 година. Създал е основните учебни програми по полиграфия в средното образование. Съавтор на Държавния образователен стандарт по полиграфия в средното образование. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Преподавател в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска поезия и сърфира в социалните мрежи.